Isaac Newton

20. 3. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

 

Sir Isaac Newton anglický matematik, fyzik, astronom, objevitel gravitačního zákona, filozof a zakladatel klasické mechaniky zemřel 20. března roku 1727 v Londýně


Narodil se 25. prosince 1942. Po studiích v Cambridge se vrátil do rodného Woolsthorpe, kde se dva roky zabýval studiem matematiky, optiky a gravitace (do tohoto období spadá i ona známá historka, kdy podle tradice I. Newton údajně objeví gravitační zákon, když mu spadne ze stromu na hlavu jablko...).

 

R. 1668 v Cambridge nastoupil na místo profesora matematiky. O 4 roky později byl přijat za člena londýnské Královské společnosti - r, 1703 se stal jejím prezidentem. R. 1688 byl přijat na univerzitu do parlamentu, r. 1695 se stal správcem královské mincovny, r. 1705 je pak královnou Annou povýšen do šlechtického stavu.

 

Jeho dílo tvoří základ klasické mechaniky - známe Newtonovy pohybové zákony - zákon setrvačnosti, síly, akce a reakce - které až do nástupu kvantové teorie a teorie relativity jsou třemi základními kameny klasické fyziky.

 

Jako matematik se podílel na vytvoření diferenciálního a integrálního počtu, je autorem učebnice algebry, věnoval se teorii fluxí řad atd. Věnoval se optice - během svých výzkumů objasnil rozklad světla a sestrojil r. 1688 první zrcadlový dalekohled.

 

/růžetrnitá/

 

Zobrazeno 1721×

Komentáře

Patrik Krupička (SirPesZ)

Zrovna na Signálech bych čekal i zmínku o jeho teologických a jinak religiózních pracech, na wiki (http://cs.wikipedia.org/wiki/Isaac_Newton) je toho zoufale málo.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka