Karel Kryl

3. 3. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes uplynulo 16 let ode dne, kdy zemřel slavný písničkář, básník , grafik a žurnalista Karel Kryl.


Jeho písně jsou v dnešní době známy zejména díky tvůrčímu počinu Daniela Landy, který přezpíval jeho písně Morituri te Salutant, Král a Klaun, Karavany mraků a mnohé další. Samotné dílo tohoto písničkáře a jeho odkaz pro dnešek je však bohužel stále nedoceněno.

Svou tvůrčí a písničkářskou činnost začal v druhé polovině 60. let, kdy prorazil jako dělník z továrny na sociální zařízení (konkrétně zde vyráběl zachodové mušle) v ostravském rozhlase, se kterým pak začal objíždět celou republiku. Lidé jej však znají spíše díky jeho písni "Bratříčku zavírej vrátka" , která byla dokončena v osudnou srpnovou noc roku 1968, kdy nás začala okupovat vojska varšavské smlouvy. Z malého písničkáře co vzrůstem i popularitou se náhle stal fenomén, který otevřeně vystupoval proti okupaci a pošlapávání principu pražského jara, které měl nastolit v naší zemi znovu svobodné politické ovzduší.
Za své "přečiny vůči socialistickému zřízení" mu měl hrozit minimálně zákaz publikování, ale režim si nepřál, aby tento revolucionář i nadále zůstal v Československu, a proto při první příležitosti jej poslali na písničkářský festival do Německa, odkud mu již nebylo dopřáno se vrátit zpět do vlasti.
Kryl se v následujících letech snaží coby emigrant usídlit v Německu. Učí se proto německou řeč, kterou doposud vůbec neovládal, dělá si znovu maturitu (československé vzdělání mu nebylo uznáno) a studuje v Mnichově dějiny umění. Mezitím navázal styky s rádiem Svobodná Evropa, které mělo v Mnichově svou redakci. Nejdříve zde uvádí kulturní pořady a pak i sportovní zprávy.
V listopadu 1989 Krylovi umírá jeho maminka. Z jednodenní návštěvy se nakonec díky rychlé změně politického ovzduší stává několikatýdenní účast na revolučních listopadových událostech, kdy Karel Kryl pořádá také "Koncert pro všechny slušný lidi" v Paláci kultury.
Po r.1990 se chtěl aktivně zapojit do našeho politického života, ale prezidentem Havlem byl odmítnut a tento krok mu až do konce svého života Kryl zazlíval.
V tomto období vzniká píseň "Demokracie", kde se filtruje pohled Kryla na současnou politiku budování postkomunistického státu s parlamentní demokracií. "Ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou"  a mnoho dalších narážek se prolíná celou písní. V následujícím období začíná odmítání Kryla. Nejen, že mu mnozí vydavatelé odmítají vydávat nahrávky, pořadatelé náhle ruší termíny koncertů apod., ale Kryl sám se  již cítí unaven a znechucen tím, co se stalo a jak bylo obrovské úsilí o zničení komunismu ve východní Evropě korunováno nespravedlností vůči těm, kteří o to nejvíce bojovali právě v zahraničí.

Zobrazeno 3984×

Komentáře

HonzaPilař

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=u--oXWQYnqY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=u--oXWQYnqY</a> Děkuji...

Kachnaa

Gdyž poslouchám jeho písničky ve škole, tak se mi smějou, jak možu tak depresivní texty vydržet, ale mě paradoxně věčinou dostanou z depky. Prostě ty jeho texty žeru

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka