Květná neděle a mládež

27. 3. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Před Květnou nedělí se schází mládež na celém světě ve svých děkanátech či diecézích


Jak to všechno začalo

Dne 25. března 1983 zahájil Jan Pavel II. mimořádný Svatý rok. Byla to příležitost k založení Centra mládeže u sv.Vavřince v Římě. Papež věnoval mládeži malý útulný kostel s přilehlými prostorami, pár kroků od svatopetrského náměstí. Centrum od té doby slouží mladým poutníkům z celého světa.


Pouť mládeže na Květnou neděli

Na Květnou neděli bylo v Římě zvykem, že se při obřadech scházeli především mladí lidé. V roce 1984, kdy končil mimořádný Svatý rok vykoupení, se naskytla příležitost uspořádat na Květnou neděli připadající na 15. dubna pouť mládeže, která se stala nejmohutnější poutí Svatého roku. Když papež 22. května 1983 na toto setkání mladé lidi pozval, na mnoha stranách zavládlo velké zděšení. Někteří předpovídali, že se setkání změní ve fiasko. Mnozí si mysleli, že mladí vůbec nepřijdou. Když se ale blížily dny setkání, bylo jasné, že do Říma míří na 300 000 mladých poutníků. Tento fakt všechny, snad kromě papeže, naprosto překvapil. Vždyť bylo mnoho důvodů myslet si, že mladí lidé o církev nestojí a že je papež není schopen oslovit. Tak velký počet mladých poutníků vyvolal opravdovou senzaci.... Šlo o záblesk něčeho nového, co se v církvi nečekaně začalo probouzet. Svět byl překvapený, že církev mladé lidi oslovuje a že mladí papežovi naslouchají.
Když se uzavřely Svaté brány a na Hod Boží velikonoční, 22. dubna 1984 se konala závěrečná bohoslužba, připravil papež další překvapení. Věnoval mladým poutníkům prostý dřevěný kříž, který stál během Svatého roku ve svatopetrské bazilice u hlavního oltáře. Od té doby je tento kříž, pokud se nachází v Římě, uchováván v Centru mládeže u sv. Vavřince.


Jan Pavel II. a Světové dny mládeže

Již během tohoto setkání mládeže v Římě v roce 1984 začala v Janu Pavlu II. dozrávat myšlenka Světových dnů mládeže. Večer po skončení vigilie řekl členům přípravného výboru setkání: „Byla to dobrá myšlenka, je třeba pokračovat.“ A jak prohlásil, tak také udělal. Když byl rok 1985 v OSN vyhlášen Rokem mládeže, bylo rozhodnuto. Jan Pavel II. pozval mladé, aby se u příležitosti tohoto roku v Římě opět setkali. Byl to rozhodující impulz pro svolávání Světových dnů mládeže, zlomový okamžik pro novodobou pastoraci mládeže v církvi.
Jan Pavel II. měl ve zvyku soustředit se jeden rok nebo několik měsíců na jedno téma a zaměřit na něj pozornost církve i celého světa. Rok 1985 prožil ve znamení mládeže. Již 1. ledna v poselství k Světovému dni míru hovořil o mladých lidech a zdůrazňoval: „Mladí, nebojte se svého mládí.“...
(Z knihy: Na cestě s mladými, P. Jan Balík, nakl. Paulínky 2004 )


A jeho nástupce, nynější papež Benedikt XVI., v jeho odkazu pokračuje...

 

S laskavým svolením převzato z www.in.cz

Zobrazeno 1564×

Komentáře

VirgineAgnes

Setkání mládeže, něco, bez čeho by si mnozí z nás již těžko dokázali představit chod děkanátních a diecézních společenství.. Děkujme za to, važme si toho. A hlavně, v duchu motta dnešního setkání - zůročme to.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka