Štěpán kardinál Trochta

26. 3. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes slavíme spolu se salesiánskou rodinou 105. výročí narození velké osobnosti, Kristova kněze a muže víry a oběti.


Štěpán Trochta vyrůstal na Valašsku, ve Francově Lhotě. Když mu bylo 8 let, zemřel jeho tatínek a maminka tak zůstala se třemi dětmi sama. Nejstarší Štěpán jí pomáhal s hospodářstvím i výchovou mladších sourozenců. Pořádal pěvecké a recitační večery a hrál divadlo a stále víc ho přitahovalo kněžství. Odešel na arcibiskupské gymnázium do Kroměříže, ale protože maminka onemocněla, musel se vrátit domů. Když se dozvěděl o salesiánech, maminčin stav se zlepšil a tak se vydal za Božím voláním.
V roce 1923 odjel do Itálie do noviciátu. O čtyři roky později se vrací se skupinkou chlapců do Fryštáku, kde mohutně propaguje a píše články. Brzy je však odvolán zpět do Turína, protože je tu stále nedostatek kněží. Současně studuje teologii a píše doktorskou práci, poté se stává doktorem teologie a je v Turíně vysvěcen na kněze.

V Čechách zatím salesiánské dílo rostlo hlavně díky „staříčkovi“ P. Ignáci Stuchlému. Po vojenské službě se Trochta aktivně přidává, staví salesiánské domy v Ostravě, v Praze – Kobylisích a v Pardubicích. Během toho začíná druhá světová válka. Do odboje se mladý kněz přidává a v období heydrichiády je deportován do koncentračního tábora. Vrátil se, i když s podlomeným zdravím, a pokračoval v neúnavném díle. Navíc ho papež Pius XII. v roce 1947 jmenoval litoměřickým biskupem.

V roce 1951 po násilném odvezení a donucení složil slib věrnosti socialistické republice. Nikdy však nic neřekl, čímž byl „odměněn“ 25 lety vězení (později kardinálským purpurem od Pavla VI.) Do své diecéze se vrátil v roce 1968, kdy všem odpustil a znovu začal pracovat. O rok později byl jmenován kardinálem „in pectore“ (úmyslně utajeně). Pokračovalo utlačování, postupné vytěsňování, zabavování jeho pastýřských listů… To vše vedlo ke zhoršení zdravotního stavu. Tento muž plný víry, který přemáhal zlo dobrem, vychovával kluky z ulice v nepříznivé době v duchu Dona Boska a žil celou dobu podle svého biskupského hesla: Práce – oběť – láska, odešel za Pánem 6. dubna 1974.
Zdroj:
http://www.sdb.cz

http://www.sdb.cz/koncentrak/
http://www.sdb.cz/putovni-vystava-o-stepanu-trochtovi/

/Kikina/

 

Zobrazeno 1465×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka