Sv. Jan z Boha

8. 3. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes si připomínáme liturgickou památku sv. Jana z Boha, zakladatele řádu Milosrdných bratří.


 

Jan z Boha, původním jménem Joao Cidade Duarte (španělsky Juan Ciudad) se narodil v Portugalsku dne 8. května 1495. Jeho rodištěm bylo městečko Montemor-o-Novo, nacházející se asi 100 kilometrů na jihovýchod od Lisabonu.
V osmi letech Jan z nejasných důvodů zmizel svým rodičům. Objevuje se pak u Toleda, kde pracuje jako pastýř ovcí a koz u jednoho panského správce. Takto žil do svých 37 let, v roce 1523 se pak nechal naverbovat do armády. V roce 1532 se jako žoldnéř účastní tažení proti Turkům. Poté se vrátil do Španělska a pracoval nějaký čas coby námezdní dělník. Následně se živil podomním prodejem knih.

V roce 1537 došlo k jeho konverzi. V Granadě, kde v té době žil, vyslechl toho roku kázání sv. Jana z Avily, které na něj silně zapůsobilo. Padl během tohoto kázání na zem, bil se a hlasitě prosil o Boží Milosrdenství. Okolo stojící jej měli v tu chvíli za šílence a tak byl odveden do městského špitálu. V tomto "zdravotním zařízení" zblízka poznal tehdejší drastické léčebné metody a nedostatečnou hygienu. Po svém propuštění ze špitálu si umínil, že se bude věnovat nemocným.
V roce 1539 začal, ač sám de facto bezdomovec, budovat útulek pro lidi na okraji společnosti. S podporou dobrodinců si mohl pronajmout dům a otevřít jej potřebným. V tomto zařízení zavedl na tu dobu poměrně nevídané novinky. Nemocní byli rozděleni podle druhu onemocnění, každý z nemocných měl své vlastní lůžko, a také se dbalo o pravidelnou hygienu.
Jan svůj další život trávil službou nemocným a postupně se kolem něj shromádili muži ochotní stejně pomáhat potřebným. Mezi těmito muži nechyběli ani šlechtici. Tak vznikl zárodek řádu Milosrdných bratří.

Jan z Boha zemřel dne 8. března 1550 v Granadě na zápal plic. Janem založený řád, řídící se řeholí sv. Augustina, působí dnes v 50 zemích všech kontinentů. Řád tvoří převážně nekněží a kromě tří obvyklých slibů - chudoby, čistoty a poslušnosti, skládají ještě slib hospitality, čili péče o nemocné.

 

Zobrazeno 1467×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka