Benedikt XVI.

16. 4. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

16. dubna 1927 se narodil současný papež Benedikt XVI.


Narodil se v německém Bavorsku jako nejmladší ze tří dětí. Později společně se svým bratrem vstoupil do semináře.

R. 1959 se stal profesorem na univerzitě v Bonnu, účastnil se druhého vatikánského koncilu, kde působil jako teologický poradce.

19. dubna 2005 byl po Janu Pavlu II. zvolen papežem. Předtím působil 23 let ve Vatikánu jako blízký spolupracovník Jana Pavla II. - byl prefektem Kongregace pro nauku víry.

Jako papež v mnohém navázal na svého předchůdce. Odkázal se na něj už při své homilii při inaugurační mši, když řekl: Nemějte strach z Krista! On nic neodnímá a dává všechno...

Jméno Benedikt znamená v latině požehnaný. Významným nositelem tohoto jména byl i sv. Benedikt z Nursie. Posledním papežem, který se tak jmenoval, byl Ital Benedikt XV., který byl papežem v době 1. světové války. Ze všech sil usiloval o mír mezi znepřátelenými státy. Benedikt XVI. chce pokračovat ve stopách svého jmenovce -  ve službě smíření a lásky mezi lidmi.

Motto Benedikta XVI. je: Cooperatores Veritatis, tzn. Spolupracovníci pravdy.

Stejně jako jeho předchůdci si i on ponechal erb, který měl už jako arcibiskup, když působil v Mnichově a Freisingu (od r. 1977). Kromě hlavy Maura, znaku diecéze Freising, zde uvidíme svatojakubskou mušli jako znak poutníků nebo klíče sv. Petra a medvěda.

Proč právě jeho? Když Benedikt XVI. převzal arcibiskupství Freising, stal se tak dalším z nástupců sv. Korbiniána. Už od dětství ho fascinovala legenda o sv. Korbiniánovi, kterého po cestě do Říma napadl medvěd, který mu rozsápal koně. Ten jej za to pokáral a jako trest mu naložil na záda všechno, co předtím nesl jeho kůň. Medvěd ho pak nesl přes celé Alpy až do Říma a teprve tam ho Korbinián pustil na svobodu. Právě na medvěda, který musí nést své břemeno, si papež vzpomněl, když stál před rozhodnutím, zda přijmout jmenování arcibiskupem. Tehdy mu byl povzbuzením i 73. žalm, kde se říká: Byl jsem pošetilý, když jsem takto smýšlel, byl jsem před tebou jako zvíře, ale pak jsem vstoupil do chrámu a hned jsem věděl, že právě v mé nouzi jsi mi zcela nablízku a že jsi neustále se mnou. - A jmenování přijal.

 

Původně psáno pro časopis IN!, doplněno (IN! září 2009)

Zobrazeno 1604×

Komentáře

Papo

Bývalý prefekt Inkvizice to zvládá, podle mého soudu, dost dobře. Jak se říká: "Dobře On!"

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka