Biskup Josef Kajnek

18. 4. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes slaví 61. narozeniny světící královéhradecký biskup.


Josef Kajnek pochází z Kutné Hory. Na kněze byl vysvěcen 26. června 1976 po studiu na litoměřické bohoslovecké fakultě. Po několika letech služby Bohu mu byl v Ústí nad Orlicí odňat státní souhlas za tzv. maření státního dozoru nad církvemi a byl odsouzen k podmínečnému trestu odnětí svobody. Do kněžské služby se vrátil po nucených pracích u Státních lesů a Metrostavu. Službu generálního vikáře, ke které ho povolal biskup Karel Otčenášek v roce 1990, zastával osm let.

12. 12. 1992 přijal biskupské svěcení a navíc se stal světícím biskupem. Jako své heslo si zvolil „IN HUMILITATE SERVIRE“ („V pokoře sloužit“) Od roku 2001 působí ve druhém největším městě královéhradecké diecéze Pardubicích. Jako biskupský vikář se také stará o duchovní povolání a v rámci ČBK se věnuje vězeňským kaplanům.

Minulé pondělí byl také zvolen administrátorem královéhradecké diecéze na dobu do uvedení nového diecézního biskupa do úřadu.

Zdroje:
http://www.cirkev.cz/biskup-josef-kajnek.html
http://www.diecezehk.cz/aktuality/zpravy/1268-administratorem-kralovehradecke-dieceze-na-dobu-sedisvakance-zvolen-mons.-josef-kajnek.html

/Kikina/

 

Zobrazeno 2788×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka