Bohuslav Burian

28. 4. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Zítra si připomeneme 51 let od smrti katolického kněze, který byl jednou z obětí komunistického režimu.


Narodil se 16. října 1919 v Brně a po studiu gymnázia vstoupil do augustiniánského kláštera. Za svou protinacistickou činnost byl vězněn v Dachau a Buchenwald. Po válce pokračoval ve studiu teologie a v roce 1947 byl vysvěcen na kněze. Jako kaplan ve Slavonicích přečetl o slavnosti Božího Těla v červnu 1949 pastýřský list biskupů „Hlas biskupů a ordinářů věřícím v hodině velké zkoušky“ (ačkoliv za jeho přečtení hrozily přísné tresty). Většina textu se k lidem dostala dřív, než StB mladého kaplana umlčela.

Po šesti měsících ve vyšetřovací vazbě sloužil v Moravské Nové Vsi. V roce 1950 uprchl do Rakouska, ale poté se vrátil a začal převádět lidi za oponu. Tímto způsobem se dostalo z našeho obklíčeného státu 11 lidí, mezi nimi i pět kněží a jeden bohoslovec. Při jednom z přechodů hranice byl chycen a odvezen do vazby v Praze – Ruzyni, kde byl pod vlivem drog a mučení přinucen se přiznat k velezradě a špionáži, kterých se ale nikdy nedopustil.

V říjnu 1952 byl odsouzen na 20 let těžkého žaláře. Prošel několika věznicemi a v lednu 1959 uprchl z Leopoldova. O několik dní později ho ale našli a zemřel na následky zápalu plic, vnitřních zranění způsobených mučením a nedostatku lékařské péče.

Díky za příklad, odvahu a odevzdanost všech mučedníků…

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Bohuslav_Burian

 

/Kikina/

 

Zobrazeno 1554×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka