Jan Anastáz Opasek OSB

20. 4. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

 Dnes si připomínáme 97. výročí narození Jana Anastáze Opaska, opata a později arciopata benediktinského kláštera v Praze-Břevnově a básníka.


 Jan Opasek se narodil ve Vídni dne 20. dubna roku 1913. V roce 1932 vstoupil do benediktinského řádu a při obláčce přijal řeholní jméno Anastáz. Teologii studoval v Praze a později v Římě na vatikánském Institutu sv. Anselma. Kněžské svěcení přijal v roce 1938 a po roce se stává břevnovským převorem. Po válce byl vyznamenán za zásluhy v boji proti nacismu. V roce 1947 byl zvolen břevnovským opatem. 

 V září roku 1949 byl zatčen a v v listopadu 1950 postaven před soud jako "agent Vatikánu". Ve vykonstruovaném procesu byl spolu s osmi dalšími duchovními obviněn ze "spolčení za účelem zničení lidově demokratického zřízení a vyzvídání státního tajemství". V tomto procesu byl odsouzen na doživotí. 

 V roce 1960 byl amnestován a nějakou dobu pracoval coby dělník a skladník. V letech 1967-1968 byl pak správcem depozitáře grafických sbírek v Národní galerii. V roce 1968 mu byl udělen státní souhlas k výkonu kněžské služby a o rok později byl soudně rehabilitován. Poté odešel do Německa, do benediktinského opatství v Rohru (Bavorsko). Ve Frankfurtu nad Mohanem založil Laické katolické sdružení Opus bonum, které má pečovat o rozvoj české a slovenské kultury.

 V roce 1990 se vrátil do tehdejšího Československa a ujal se opět řízení kláštera na Břevnově. V roce 1993, v souvislosti s 1000 lety trvání břevnovského kláštera bylo tamní opatství papežem Janem Pavlem II. povýšeno na arciopatství a Jan Anastáz Opasek se tedy stal arciopatem.
 Jan Anastáz Opasek zemřel při návštěvě opatství v Rohru dne 24. srpna 1999. Byl převezen na Břevnov a pohřben na tamním hřbitově.

 Jan Anastáz Opasek byl též básníkem. Napsal pět sbírek:
 - Obrazy
 - Podvečerní hudba
 - Vyprahlá krajina
 - Katakomben des Heute
 - Erfahrungen 
 Sbírky byly vydány také souborně, pod názvem Život upřen do Středu. Napsal též své memoáry, nazvané Dvanáct zastavení.

 

Zobrazeno 1949×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka