Jubileum arcibiskupa Karla Otčenáška

13. 4. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnešní den je příležitostí k poděkování Bohu za dar života. Královéhradecký emeritní biskup Karel totiž slaví 90 let.

 


 

Otec arcibiskup se narodil v Českém Meziříčí a v jedenácti letech začal studovat na arcibiskupském gymnáziu v Praze. V roce 1939 se přihlásil do semináře v Hradci Králové, ale těsně před prvními výstřely druhé světové války odešel na popud biskupa Mořice Píchy studovat na Lateránskou univerzitu do Itálie, kde získal licenciát teologie a byl 17. 3. 1945 vysvěcen na kněze. Poté se vrátil zpátky do Čech.

30. 3. 1950 byl Karel Otčenášek jmenován papežem Piem XII. titulárním biskupem chersonským na Krétě s určením pro královéhradeckou diecézi. O měsíc později přijal tajně biskupské svěcení a stal se tak údajně nejmladším biskupem na světě. Jako další kněží a církevní představitelé byl na počátku padesátých let zatčen a když vyšlo najevo, že byl vysvěcen tajně na biskupa, označili ho komunisté za vlastizrádce a několikrát byl internován v želivském klášteře (pobýval tam třeba i s pozdějším kardinálem Františkem Tomáškem). Ze zinscenovaného procesu vzešel trest, původně na 13 let, v podobě putování po těch nejtěžších českých věznicích (Mírov, Leopoldov, Valdice), propadnutím jmění,.... Po jedenácti letech byl propuštěn a pracoval jako dělník v mlékárně v Opočně, ale zakázali mu působit jako knězi. Po intervenci papeže Jana XXIII. se to změnilo, ale bylo mu přísně zakázáno působit v královéhradecké diecézi (byť jen účastí na pohřbu) a stal se tak duchovním správcem v severočeských Trmicích. Nátlak komunistického režimu byl stále velký a biskup Karel se nemohl účastnit ani svatořečení Anežky České v Římě.

Téměř hned po pádu komunismu u nás jmenoval papež Jan Pavel II. Karla Otčenáška sídelním biskupem královéhradecké diecéze a 27. 1. 1990 byl znovu slavnostně intronizován v katedrále Svatého Ducha. Otec biskup se hned vrhnul do práce, rekonstruoval poničený biskupský palác, inicioval otevření Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína v Hradci Králové, zasloužil se o obnovu mnoha kostelů, kaplí i klášterů, v roce 1994, 650 let od založení litomyšlského biskupství, které bylo zrušeno v 16.století, založil v Litomyšli kapitulu, vybudoval Nové Adalbertinum,…

6. 6. 1998 v sedmdesáti osmi letech rezignoval biskup Karel Otčenášek ve smyslu Kodexu církevního práva na funkci biskupa. Papež Jan Pavel II. to přijal a 24. 9. 1998 ho jmenoval arcibiskupem.

Jeho biskupské heslo „CARITAS DEI, PATIENTIA CHRISTI,
HONORIFICENTIA POPULI NOSTRI“ (Láska Boží - Trpělivost Kristova – Čest našeho lidu) krásně vystihuje jeho požehnaný život. Činnost otce arcibiskupa je oceněna bezpočtem vyznamenání včetně Nejvyššího státního řádu T. G. Masaryka. Otec Karel si ale nejvíc váží titulu „osobní arcibiskup“, kterým mu papež Jan Pavel II. poděkoval za věrnost Církvi.

Otec arcibiskup je i přes svůj vysoký věk stále velmi pohotový, což jsme viděli třeba při letošním DSM v Hradci Králové

Zdroje:
IKD, ročník XX/2010
http://www.cirkev.cz/arcibiskup-karel-otcenasek.html

http://ikarmel.cz/knihy.php?styp=autori&pr=Ot%E8en%E1%9Aek&jm=Karel&x=22&y=11


Pane, díky za takového pastýře, jakým otec Karel je.

/Kikina/

 

Zobrazeno 1472×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka