Liviu Librescu

15. 4. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

16. dubna 2007 byl při masakru ve škole ve Virginii zastřelen vědec a profesor Liviu Librescu, když bránil své studenty.


Narodil se 18. srpna 1930 v Rumunsku v židovské rodině. Podařilo se mu uniknout holocaustu, po válce vystudoval Polytechnickou univerzitu v Bukurešti a získal doktorát. Pracoval v několika vědeckých ústavech, protože ale několikrát odmítl spolupracovat s rumunskou komunistickou stranou, jeho práce v 70. letech skončila.

Poté, co se za jeho žádost vycestovat s rodinou do Izraele postavil izraelský premiér Begin, Librescu r. 1978 emigroval do Izraele, kde se stal profesorem na Telavivské univerzitě a Technice v Haifě.

R. 1985 se přestěhoval do USA, kde zůstal jako vědec a učitel na Virginském polytechnickém institutu a státní univerzitě.

16. dubna 2007 se zde stal jeden z největších masakrů – jeden ze studentů zastřelil 32 lidí a další desítky zranil. Profesor se snažil bránit své studenty, držel dveře, aby útočníka zadržel, ten jej ale nakonec skrze dveře zastřelil.

Posmrtně mu byl rumunským prezidentem udělen Velký kříž Hvězdy Rumunska za celoživotní přínos vědě a pro jeho hrdinství.


Zdroje:
Wikipedie, otevřená encyklopedie
www.novinky.cz
www.zpravy.idnes.cz
www.tisk.cirkev.cz

Zobrazeno 1426×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka