Irena Sendler - Jolanta

12. 5. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Před dvěma lety zemřela polská sociální pracovnice a jedna z vůdčích osobností polského protinacistického odboje Irena Sendlerowa, známá pod krycím jménem Jolanta.


Narodila se 15. února 1910 ve Varšavě. Její otec byl lékařem a jeho pacienti byli především chudí Židé. Když se otec nakazil od jednoho z pacientů tyfem a zemřel, nabídla místní židovská komunita, že bude Ireně až do plnoletosti platit studium, matka ale tuto nabídku odmítla.

Po studiu polonistiky a učitelství na univerzitě ve Varšavě neměla jako socialistka téměř žádnou šanci získat práci jako pedagog, proto pracovala na sociálním odboru. Tady také začala její činnost a pomoc Židům, nejprve administrativní – falšováním dokumentů zařídila sociální podporu pro asi 3 000 Židů.

Zfalšovala také zvláštní propustku pro zdravotnický personál a dostávala se tak do ghetta, kde pašovala léky a potraviny. V této době už začala také skrývat židovské děti.

Když se r. 1942 stala vedoucí dětského oddělení Zegoty, byla odhodlaná udělat pro záchranu dětí maximum. Pašovala je, hledala pro ně úkryty v katolických klášterech a sirotčincích i v rodinách.

O rok později byla zatčena gestapem, ona sama o této době nikomu nic neřekla, je jen známo, že mučení zanechalo na jejím těle trvalé následky.

Byla odsouzena k smrti, Zegota ale podplatila dozorce a ona mohla utéct.

12. května 2008 zemřela ve Varšavě, kde je také pohřbena.

R. 1965 ji Jad Vašem prohlásil za spravedlivou mezi národy (tehdy jí ale komunisté nedali povolení k vyjetí do Izraele, aby mohla ocenění převzít) a r. 2003 získala Řád bílého orla (nejvyšší polské civilní vyznamenání).

www.holocaust.cz
www.katyd.cz
Wikipedie

Zobrazeno 1685×

Komentáře

Clara

diky za tento silny pribeh - asi bych se o teto uzasne zene jinou cestou nedozvedela...

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka