Kryštof Kolumbus

20. 5. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dne 20. 5. 1506 zemřel tento pravděpodobně nejslavnější mořeplavec.


Narozen někdy mezi 25. - 30. srpnem 1451 v Janově. Už od mala jej lákalo moře. Svou první cestu podnikl již ve 14ti letech, kdy se doplavil do Tunisu a ostrov Chiros (v řecku).

 

Během let se zlepšoval jak v mořeplavectví, tak ve čtení map a cestopisů. Byl přesvědčen o tom, že Země je kulatá, ale nemohl to dokázat bez výrazné finanční podpory. Nejprve se snažil získat prostředky v Portugalsku, ale neuspěl. Přesunul se tedy do Kastilie (Španělsko), kde se mu trpělivým přesvědčováním podařilo po sedmi letech získat sympatie kastilské královny Isabely a jejího muže - aragonského krále Ferdinanda.

Pro svůj plán získal celkem tři lodě, jejichž jména vešla do dějin: Pinta, Niňa a Santa Maria. Pinta a Niňa byly menší lodě (karavely - plachetnice, ve Španělsku používány od 15. stol.) a Santa Maria větší (karaka - používána ve Španělsku také až od 15. stol. - obvykle jako válečná loď, ale Kolumbus ji používal jako zásobní loď). Posádky tvořilo celkem asi 90 lidí.

Na cestu vyrazil 3. srpna 1492. Cesta byla dlouhá a velmi náročná. Dne 12. října 1492 přistál na dnešních Bahamách, o nichž si myslel, že je to Indie. Ještě téhož roku objevil další ostrovy, mezi nimi i Haiti a Kubu.

Kolumbus nezůstal jen u této výpravy. Celkem podnikl čtyři, během nichž objevil další ostrovy (např. Jamajku, Portoriko, Malé Antily,...) a nakonec i doplul k břehům Jižní Ameriky.

Zemřel dva roky po své poslední cestě ve Španělsku, pravděpodobně si až do smrti myslel, že doplul do Asie.

/SirPesZ/

Zdroje:

www.wikipedie.cz
www.quido.cz

(aktuální ke květnu 2010)

Zobrazeno 1666×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka