Obléhání Brna (1645)

3. 5. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Na den 3. května 1645 se datuje začátek obléhání Brna švédskými vojsky generála Lennarta Torstensona.


 

Toto obléhání bylo významnou událostí poslední fáze třicetileté války. Obraně města velel plukovník Jean Louis Raduit de Souches, který si i přes počáteční nedůvěru (zapříčiněnou protestanským vyznáním a bývalou příslušností k švédské armádě) získal mezi obránci značnou vážnost, především svými rozumnými kroky při budování obrany města.

Dne 4. května švédská vojska úplně oblehla Brno a po neúspěšném vyjednávání o vydání města začal vlastní boj. Švédové mohutně ostřelovali město děly a kopaly podkopy s úmyslem vyhodit do vzduchu hradby, jejich snahy však brněnští mařili, i přes to, že byli ve výrazné početní nevýhodě. V Brně bylo ve zbrani pouze kolem 1500 lidí, z toho necelých 500 byli vojáci. Naproti tomu švédské vojsko čítalo kolem 2 800 mužů jedné z nejlepších švédských vojáků. Především však dobrá příprava obrany a bojový zápal obránců (významnou roli hráli i často velmi úspěšné výpady) způsobil, že Švédové nebyli příliš úspěšní.

Časem se na obou stranách začal projevovat nedostatek zásob. Na obléhatelích se navíc podepisovaly vojenské neúspěchy. Obléhaní nechtěli ani slyšet o vydání města, a proto všechna vyjednávání Švédům k ničemu nebyla.

Koncem června dorazili obráncům dlouho očekávané posily. Ty sice nebyly příliš veliké, ale ve švédském táboře způsobili veliký zmatek a hlavně přinesly nové zásoby střelného prachu. V polovině července dorazily posily i Švédům a zajistily jim alespoň částečný úspěch, když obsadili část rozstřílené bašty na Špilberku.

Situace ve městě se zhoršovala. Bylo nutno porážet koně kvůli jídlu, začala docházet munice. Stále se však obránci nevzdávali a podnikli několik velmi úspěšných výpadů. Dne 8. srpna dorazily obráncům další posily. Švédové se začali připravovat na hlavní útok na Brno, protože se obávali blížící se císařské armády.

Dne 13. srpna bylo jisté, že Švédové chystají k rozhodujícímu úderu a druhý den časně z rána útok začal palbami z děla, které trvaly až do čtyř hodin odpoledne. V pět zaútočila pěchota současně ze šesti stran. Na některých místech se útočníci dostali až na hradby, současně se mohutně bojovalo o Špilberk. Obránci ale dokázali švédská vojska zadržet.

Švédové definitivně opustili Brno 23. nebo 24. sprna. Celkem padlo kolem 250 obránců, naproti tomu však asi 8 000 Švédů. Brno i jeho obránci získali mnohé výsady. Tato bitva totiž zastavila švédská vojska, která již nemohla postupovat dále a podle původního plánu oblehnout Vídeň.

/SirPesZ/

Zdroje:

http://www.brna.cz/
http://wikipedia.cz/

(aktuální ke květnu 2010)

Zobrazeno 4885×

Komentáře

Vojtěch Otruba (Vojtao)

Doporučuju knihu "Pro čest a slávu" od Jaroslava Janoucha-příběh mladíka Jirky odehrávající se v době třícetileté války a obléhání Brna.

archiStrata

Brnóóó! A co muž, jenž Brňany ke statečné obraně motivoval a zatímco Raduit de Souches velel, on povzbuzoval ducha lidí uzařených za hradbami, Martin Středa? Za zmínku nám nestojí? :) Vynechání roztomilé legendy o poledním zvonění 13.srpna o hodinu dříve nevadí, neb na ní není zbla pravdy (Švédové doráželi až do večera, jak je správně zmíněno).

Patrik Krupička (SirPesZ)

Já se snažil o maximální výcuc, takže jsem spoustu zajímavých informací musel vynechat, ale to už je prokletí výcuců :-).

archiStrata

Neva, každopádně čest památce obráncům a sláva Brnu :-D

dadinka

Ale pěkný výcuc, docela jsem se začetla:)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka