Petr Iljič Čajkovskij

7. 5. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

7. května 1840 se narodil ruský skladatel Petr Iljič Čajkovskij.


Po studiích právnického učiliště nastoupil na místo úředníka. Hudbu začal studovat teprve ve 26 letech, a to na petrohradské konzervatoři.

Díky Antonu Rubinštejnovi začal učit na konzervatoři v Moskvě hudební teorii. V okamžiku, kdy mu bohatá mecenáška baronka von Meck zajistila trvalý příjem, začal se věnovat pouze hudbě.

Ačkoliv neměl žádné velké hudební vzdělání, byl skutečným profesionálem. Byla mu blízká jak hudba francouzská, tak také italská, doslova zbožňoval Mozarta – to se také projevilo v Rokokových variacích pro violoncello a orchestr i v pastýřské scéně z opery Piková dáma.

Duchovní hudba, komorní, orchestrální, koncertantní, symfonická, operní i baletní – to všechno můžeme najít ve spojitosti s tímto ruským skladatelem.

V jeho díle najdeme životní smutek, ruské prvky i prvky západní…. K nejznámějším patří např. klavírní koncert B – moll, balety Labutí jezero a Louskáček, opery Eugen Oněgin a Piková dáma nebo orchestrální Bouře.

Zemřel 6. listopadu 1893 na choleru.

 

Zobrazeno 1444×

Komentáře

Krasnazena

Byl to výjimčný člověk, přátelil se s Dvořákem. Napsal krásný koncert pro housle. Asi neměl jednoduchý život, protože byl gay. Lída

Vojtěch Otruba (Vojtao)

Jeho hudba je nádherná, na Labutím jezeře jsem byl asi tříkrát v Brně. Souhlasím s Krasnouzenou-jeho houslový koncert je jedna z nejkrásnějších houslových skladeb vůbec.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka