Přepadení kláštera v Nové Říši (1942)

29. 5. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

 Dnešního dne v r. 1942 byl přepaden klášter premonstrátů v Nové Říši gestapem, řeholníci byli odvlečeni do koncentračního tábora.


  Nová Říše leží na Vysočině v krásné krajině. Dominantou Nové Říše je areál zdejšího kláštera premonstrátů. Klášter však má za sebou pohnutou historii, zahrnující v historii několik požárů, a nakonec, v roce 1942 přepadení kláštera gestapem a odvlečení řeholníků do koncentračního tábora.

 Za 2. světové války bylo učiněno několik pokusů zabrat klášter pro německé děti, a zmocnit se klášterního velkostatku. Nakonec, v roce 1942, gestapo nalezlo zkrachovalého studenta - jistého Kříže, jehož pomocí chtělo vytvořit záminku pro zábor kláštera. 
 Kříž se objevil v klášteře a požádal o přijetí do řádu. Předložil k tomu i veškeré potřebné dokumenty, včetně doporučení svého domovského duchovního správce. Byl přijat do noviciátu a po několik týdnů se choval poměrně vzorně, pak ale začal předpisy hrubě porušovat. Bratři navíc zjistili, že jeho maturitní vysvědčení je padělek, a že tentýž student byl v r. 1940 u Kalasantinů v Kročehlavech (dnes část Kladna) a spáchal tam několik trestných činů, za něž byl podmínečně odsouzen. Jakmile Kříž zjistil, že se bratři zajímají o jeho minulost, z kláštera utekl. Zanechal po sobě jen výhružný dopis, žádající 65 000 RM, coby  "náhradu za ztrátu času v klášteře". Dopis obsahoval pohrůžku, že pokud peníze nedostane, udá novoříšské premonstráty gestapu. Kříž pak skutečně premonstráty udal (poté, co strávil rok ve vězení za kriminální činnost).
 Dne 29. května kolem 18. hodiny přijelo ke klášteru několik vojenských aut, policejní autobus a osobní auto, a 150 členů policie. Vedli je příslušníci SS. Násilně vnikli do kláštera. V budově ale našli pouze P. Zikmunda Záběhlického, novoříšského faráře, který se zotavoval po mrtvici, ostatní řeholníci byli v kapli při společné modlitbě breviáře. 
 Celé osazenstvo kláštera bylo zatčeno. Zadržení řeholníci byli tito: opat Pavel Souček, převor Vavřinec Novotný, provizor Augustin Machalka, P. Štěpán Rajda, P. Zikmund Záběhlický, P. Dr. Norbert Hrachovský, P. Heřman Tyl, P. Gilbert Bednář, a tři novicové - Benedikt Svoboda, Metoděj Vitula a Cyril Kružík.
 Řeholníci byli odvezeni do Jihlavy, kde 31. května započaly výslechy, doprovázené ponižováním, výsměchem a bitím. Obviněni byli z nepřátelského smýšlení vůči nacismu, z nepřátelských výroků, provizor navíc z poslechu zahraničního rozhlasu, vyprávění anekdot o nacistech, a odepření dodávek dříví jedné jihlavské německé firmě. Následovalo odvezení všech do Kounicových kolejí v Brně. Zde pokračovalo to samé co v Jihlavě, řeholníkům byl slibován na příští den úmrtní list.
 V Kounicových kolejích byli 8 a půl měsíce. Poté byli všichni, kromě noviců, transportováni do Osvětimi. Novicové strávili v Kounicových kolejích ještě několik dní, a poté byli propuštěni.
 Do Osvětimi dorazil transport 16. ledna 1943. P. Záběhlický, který byl po mrtvici, a P. Hrachovský, trpící svalovou atrofií, nebyli ani schopni z vlaku vystoupit, a byli z něj vyvlečeni. Zakusili mnoho utrpení. V Osvětimi byl též P. Siard Nevrkla, kaplan v Brně-Zábrdovicích, premonstrát, člen novoříšského kláštera. Jako první z novoříšských premonstrátů umírá 18. ledna P. Hrachovský (byla mu vpíchnuta injekce s fenolem), a 20. ledna zemřel P. Zikmund Záběhlický. Opat Souček stonal na úplavici.
 P. Siard Nevrkla a P. Vavřinec Novotný byli z Osvětimi nahnáni do nedalekého koncentráku Rajska. Dne 21. února byl P. Nevrkla v Rajsku ubit, a 27. ledna tamtéž zemřel P. Vavřinec Novotný, opat Souček zemřel 28. února v Osvětimi.
 Přeživší novoříšští premonstráti byli transportováni do Buchenwaldu. P. Štěpán Rajda, ač mu bylo již 71 let, dán na práci do kamenolomu. Po třech dnech byl naštěstí přeřazen na jinou práci. V roce 1945 byli tři přeživší novoříšští premonstráti transportováni do Dachau, kde se dožili konce války. 
 Závěrem dodejme, že dva z přeživších premonstrátských řeholníků - P. Tyl (později opat v Teplé) a P. Machalka (později novoříšský opat) byli vězněni i později za komunismu.

Zdroje:
- P. Bedřich Hofmann "A kdo vás zabije ..." (kniha o kněžích v koncentračních táborech, čerpáno z tam zařazeného svědectví P. Augustina Machalky O.Praem.)
- http://www.regionalist.cz/vilimek/nova_rise.htm 
- http://klaster.novarise.cz/historie_cz.php 

Zobrazeno 3980×

Komentáře

vojtec

brrrr

JakubPavlusek

"Pokud lidé nebudou znát svou historii,stane se, že se bude opakovat.." Je dobré,že je nám ještě připomínána.

dromedar

Do dneška jsem nevěděl, že jsme v Kročehlavech měli kalasantiny.
(Ale o tom, že tam byl klášter, jsem kdysi dávno něco zachytil - myslím, že byl v té budově sousedící s kostelem, kde je teď církevní škola.)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka