Reinhard Heydrich

27. 5. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes si připomínáme atentát na jednu z nejhrůznějších osobností našich dějin.


Pocházel z Halle nad Sálou kousek od Lipska, jeho otec byl hudební skladatel. Po gymnáziu šel k námořnictvu. Ve volném čase rád šermoval, hrál na housle a plynně mluvil několika jazyky. V roce 1931 se zasnoubil s Linou von Ostenovou, která ho přivedla k SS a NSDAP. O 10 let později se stal zastupujícím říšským protektorem pro Protektorát Čechy a Morava.
Před 68 lety na něj byl spáchán atentát. Skupina Anthropoid, jejímiž členy byli Jan Kubiš a Jozef Gabčík, měla za úkol zbavit Protektorát toho, který měl mimo jiné na svědomí smrt několika milionů Židů v koncentračních táborech. Kubiš a Gabčík, českoslovenští parašutisté, byli na tento úkol proškoleni ve Velké Británii. Heydrich se kolem 10 hodiny vydal ze svého sídla v Panenských Břežanech na Pražský hrad, odkud měl odjet do Berlína na schůzku s Hitlerem. V Libni ale jeho cesta skončila, když Kubiš hodil do jeho auta granát. Heydrich umírá v ranních hodinách 4. června 1942 na následky celkové sepse organizmu.

Jako okamžitou odezvu na atentát vyhlásil Státní tajemník K. H. Frank výjimečný stav, zákaz vycházení v noci, bylo popraveno mnoho těch, kteří atentát schvalovali, byly vypáleny Lidice a Ležáky. Ve světě měl tento velký čin „malé okupované země“ obrovský ohlas a Britové odvolali Mnichovskou dohodu.

Kvůli udání jednoho z parašutistů, Karla Čurdy, byli 18. června dopadeni nejen Kubiš s Gabčíkem, ale ještě dalších pět parašutistů v kryptě kostela svatého Cyrila a Metoděje v Resselově ulici. Ti se ale nevzdali, bojovali do poslední chvíle a poslední ránu si nechali pro sebe…

Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Reinhard_Heydrich
http://cs.wikipedia.org/wiki/Operace_Anthropoid

zajímavý pořad … http://www.radio.cz/cz/static/protektorat/reinhard-heydrich

/Kikina/

 

Zobrazeno 1961×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka