Sv. Filip Neri

26. 5. 2010 1:10
Rubrika: Nezařazené

 Dnes si připomínáme sv. Filipa Neriho, "veselého svatého", zakladatele kongregace oratoriánů.


 Filip Neri se narodil ve Florencii 21. července roku 1515. V dětství mu zemřela matka a jeho otec se znovu oženil. Prostředí v rodině bylo velmi dobré.
 Filip odešel, když mu bylo 17 let, do San Germano, kde pobýval u svého strýce. Měl po něm dokonce dědit jeho obchod. Představa, že svůj život prožije jako obchodník, však Filipa nepřitahovala. Odešel proto do Říma, kde studoval filosofii a teologii. Praktikoval askezi a často se postil. Vedle toho ještě zvládal pomáhat lidem kolem sebe. Chudým děvčatům zaopatřoval službu v rodinách, poutníkům přišedším do Říma pomáhal najít slušné ubytování atd. V roce 1548 založil Filip s několika druhy Bratrstvo Nejsvětější Trojice, které se mělo starat o poutníky.  
 Ve svých 36 letech byl vysvěcen na kněze a za tři roky na to se kolem něj vytvořila skupina spolupracovníků, se kterými založil kongregaci oratoriánů. Ta získala papežské schválení v roce 1575. Filip se nevyhýbal veselosti, a druhé k ní  nabádal. 
 Byl moudrým zpovědníkem, a k formaci lidí volil rozmanité cesty. Vypráví se, že jednoho dne jakási žena při jeho Mši svaté přijala sv. přijímání, a ihned odcházela z kostela. Filip Neri za ní poslal dva ministranty se svícemi, aby šli vedle ni. Žena si uvědomila, že se vůči Nejsvětější Svátosti chová neuctivě, a již nikdy nic takového neudělala.
 V závěru života byl často nemocen. Celkem čtyřikrát byl zaopatřen svátostí nemocných, až 26. května 1595 (toho roku byl tento den slavností Božího Těla) zemřel, poté co se vyzpovídal a odsloužil Mši svatou.
 Beatifikován byl v roce 1600, kanonisován pak o 22 let později.
 

Zobrazeno 2162×

Komentáře

lilie

borec!!!!

Filip

Moc rád bych se s ním jednou potkal...

Jiří jirkas Haman

Tak to je fakt guru ... totální respekt !!!

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka