Sv. Heřman Josef

24. 5. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

 Dnes si premonstrátský řád (pro zbytek Církve to bylo již 7. dubna) připomíná sv. Heřmana Josefa, jednoho ze svých světců.


  Heřman Josef se narodil ve 12. století. Pocházel z prostých poměrů z Kolína nad Rýnem. Od dětství měl dětinnou úctu k Matce Boží. v sedmi letech začal navštěvovat školu, po vyučování spěchal do kostela, a trávil řadu hodin před sochou Panny Marie s malým Ježíškem. Od dětství míval mystické vize.
 Svět vnímal jako velké pokušení, a již ve dvanácti letech vstupuje do premonstrátského kláštera ve Steinfeldu, a přijímá jméno Heřman. V klášteře se, mimo jiné, vyučil, a pracoval jako hodinář. K jeho velkým kladům v klášterním životě patřila jeho pokora a poslušnost. Byl též velkým ctitelem svatých. 
 Další vzdělání získal v klášteře ve Frisku. Po skončení studií, složení slibů a vysvěcení na kněze byl pověřen v klášteře starostí o potravu spolubratří. Ač zastával tuto službu, sám se postil o chlebu a vodě. Tato strava se podepisovala na jeho zdraví. V jednom mystickém vidění si stěžoval Matce Boží, že již nevydrží tak dlouho na modlitbách. Panna Maria jej uklidnila ponaučením, že když koná určenou službu bratřím, tak nejlépe slouží Bohu. 
 Za nějaký čas začal zastávat službu sakristána (kostelníka). Tato služba mu velice vyhovovala, neb se mohl více věnovat modlitbě.
 Jeho spolubratři si všímali jeho úcty k Matce Boží, a údajně proto mu dali druhé jméno - Josef, podle snoubence Panny Marie. Dle jiné verze se mu tohoto jména dostalo při mysickém vytržení, kdy se mu zjevila Panna Maria a zasnoubila se s ním.
 Heřman Josef stále praktikoval různé sebezápory, což mělo za následek jeho zeslábnutí a onemocnění. Vyčítal si pak, že si způsobil újmu na zdraví, a že nemůže sloužit spolubratřím. V pozdním věku napsal výklad k Písni písní krále Šalamouna.
 Roku 1241 (dle jiných pramenů až 1252) se odebral do kláštera v Zülpichu , kam jej pozvaly tamní sestry cisterciačky, aby pro ně sloužil velikonoční bohoslužby. V tomto klášteře zemřel, a původně zde byl i pohřben. Po čase byly jeho ostatky přeneseny do premonstrátského kláštera ve Steinfeldu. 
 Kanonizován byl v roce 1960.

 Čerpáno z:
 - http://www.klasterdoksany.cz/kalendar.htm 
 - http://catholica.cz

Zobrazeno 2610×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka