Sv. Jan Nepomucký

16. 5. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Sv. Jan Nepomucký (mezi 1340 a 1350 – 20. 3. 1393) – mučedník, už kolem r. 1600 jeden z patronů české země.


Jan se narodil kolem roku 1340 ve vsi Pomuku, která patřila blízkému cisterciáckému klášteru pod Zelenou Horou. Základní vzdělání získal ve škole při farním kostele, dále studoval snad na pražské univerzitě teologii a práva.


Pracoval jako notář arcibiskupské soudní kanceláře. R. 1380 byl vysvěcen na kněze, působí u sv. Havla na Starém Městě pražském. R. 1389 jej Jan z Jenštejna jmenoval svým generálním vikářem.


Syn Karla IV. Václav IV. se snažil oslabit vliv pražského arcibiskupa, Jan se ale postavil na stranu Jana z Jenštejna a společně s ostatními členy arcibiskupova doprovodu byl zatčen. Příčin je uváděno hned několik, byly to snad spory o jmenování biskupů, Janova kritika krále nebo to, že nechtěl králi vyzradit zpovědní tajemství královny.


20. 3. 1393 pak umírá na následky mučení, jeho tělo pak bylo svrženo z dnešního Karlova mostu do Vltavy. Za necelý měsíc později je Janovo tělo nalezeno a pochováno v kostele sv. Kříže. Před r. 1416 je pak pohřben v katedrále sv. Víta.


Jan Nepomucký byl papežem Inocencem XIII. 31. 5. 1721 prohlášen za blahoslaveného, 19. 3. 1729 byl pak papežem Benediktem XIII. kanonizován.


R. 1683 je pak na Karlově mostě postavena socha Jana Nepomuckého od Jana Brokofa, r. 1708 je Janovi v Hradci Králové zasvěcen první kostel. Podle Jana byla r. 1929 pojmenována také česká papežská kolej v Římě, Nepomucenum.


Sv. Jan je uctíván po celém světě, především v Bavorsku a zemích Latinské Ameriky – především jako mučedník zpovědního tajemství a patron při přírodních katastrofách a povodních. Bývá vyobrazován jako kněz v rochetě se štolou, v náručí má kříž a knihu a v ruce palmu, kolem hlavy pak pět hvězd.

Zobrazeno 1595×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka