Sv. Rita Cascijská

22. 5. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

 Dnešního dne si připomínáme sv. Ritu z Cascie, augustiniánku-poustevnici a mystičku.


Dnes si Církev připomíná sv. Ritu z Cascie. Narodila se v roce 1380 (dle jiných pramenů již r. 1360) v městečku Roccaporena u Cascie v italské Umbrii. V mladém věku byla proti své vůli provdána za muže, který s ni hrubě jednal. Vše to snášela Rita s dobrou myslí, s pokorou a dobrotivostí. Měli spolu dva syny. Po osmnácti letech manželství byl její manžel zavražděn.  
 Synové odpřísáhli krevní mstu a chtěli otcova vraha zabít. Rita se modlila, aby její synové raději zemřeli, než aby vraždili. Oba mladíci zakrátko zemřeli.
 Rita poté požádala o přijetí u augustiniánek-poustevnic v Cascii. Potřikráte ji odmítli. Dle legendy se Ritě v noci zjevili sv. Jan Křtitel, sv. Augustin, a sv. Mikuláš Tolentinský. Tito ji doprovodili k bráně kláštera, a řeholnice Ritu poté přijaly.
 Rita v klášteře projevovala vroucí lásku k ukřižovanému Kristu. Roku 1443 přijala Kristovy rány od trnové koruny, které pak nosila až do konce života.
 Zemřela 22. května 1457 (dle jiných pramenů r. 1434). S její smrtí je spojen zázrak. Ač byl květen, byla zima. Rita chtěla, aby ji byla přinesena rozkvetlá růže. Zahradník skutečně v zahradě, i přes zimu, našel kvetoucí keř, a růži ji přinesl. Od tohoto zázraku se odvijí zvyk (praktikovaný dodnes v Itálii a v celém augustiniánském řádu) - žehnat 22. května růže.

Prameny:
Rok se svatými (Schauber, Schindler, vydalo KNA)

Zobrazeno 3548×

Komentáře

Lenča

Viděl jst někdo film o jejím životě? Já ano a je to nádhera :-)<br />
sv.Rita je mým životním vzorem :-)

SiNgiginGi

Já četla knihu..jeji životopis....a stala se mou patronkou na biřmování !! :) úžasná! :-*

LuAnZdi

Nemáte někdo novénu ke sv. Ritě?<br />
<br />
Díky.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka