P. František od Kříže Jordán

16. 6. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

 Dnes si připomínáme výročí narození P. Františka od Kříže Jordána, zakladatele řeholní společnosti salvatoriánů (SDS).


Narodil se 16.6.1848 v Gurtweilu, druhý ze tří chlapců. Chudoba a zbožnost rodičů měly být vkladem do jejich dědictví. Martin a Eduard ne, ale ten prostřední, Jan, bude připraven zaslechnuout volání, jak pod došky vstoupí bolest a smrt. Jeho otec předčasně zemře, Janem to otřese a se zpevněným odhodláním: mamince pomoci, zvedne se naléhavější touha: celému světu pomoci katolickým kněžstvím. "Dokud je na světě jediná duše která Boha nezná a nemiluje ho nadevše, nesmíš si dopřát odpočinku!", vpisuje do deníku po kněžské ordinaci, k níž byl volán přes všechny nedostastky, bolesti a svízele. Má však v širším měřítku předložit upadajícímu světu, že jediným a pravým Spasitelem v neštěstí a zmatcích je Ježíš Kristus. V Římě roku 1881 položí základ Společnosti Božského Spasitele, salvatoriánům, - 1888 salvatoriánkám - duchovnímu dílu z plánů Boží prozřetelnosti, která podivuhodně určité úseky působnosti svěřuje v církvi jednotlivcům a utvořeným společenstvím. Když 8.9.1918 Jordan umíral, v Evropě, Asii, Sveverní a Jižní Americe, Indii již pracovala jeho Společnost Božského Spasitele na pomoc diecézním kléru, misijně a zainteresovaností laiků podnítila akci Kněžské soboty (později Kněžský čtvrtek).
Sluha Boží Jordan měl ke Slovanským národům srdečný vztah. Naši vlast poznal jako malíř-tovaryš, později jako nejvyšší představený SDS (osobně roku 1895 zakládal valašskomeziříčskou kolej, Krnov, také Brno-Husovice u Božského Srdce.
Jordanovy reliquie byly pohřbeny ve švýxcarském Tafersu, 12.9. 1956 byly převezeny do Říma a uloženy do sarkofágu v kapli generalátu SDS. Z celého světa přicházejí zprávy o vyslyšeních jeho přímluvy u Boha. Prosme i my o jeho beatrifikaci a kanonizaci.

(autor: charlee, přpadné další šíření textu jen s jeho souhlasem)

Zobrazeno 1970×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka