P. Josef Groz CSsR

9. 6. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

 Na dnešní den připadá 6. výročí úmrtí P. Josefa Groze CSsR, někdejšího provinciála redemptoristů v ČR.


 Josef Groz se narodil v roce 1927 v Brně. Jako chlapec ministrovával v brněnském kostele sv. Máří Magdaleny, který tehdy spravovali redemptoristé. K nim také Josef po sextě gymnázia vstoupil. Dále studoval v Obořišti ve středních Čechách. 
 V roce 1950 byl v rámci Akce K internován na Hoře Matky Boží u Králík, kde byl zřízen jeden z "centralizačních klášterů". O několik měsíců později byl z internace povolán na vojnu. Vojenskou službu vykonával v Komárně, ale posléze byl ze zdravotních důvodů propuštěn do civilu a žil poté v Brně u rodičů.
 Jeho velkou zálibou bylo filmování. Nebylo však mnoho těch, kdo by byli ochotni v jeho filmových pracích hrát, a proto se začal věnovat filmu animovanému, pomocníkem při tom mu byl jeho spolubratr, P. Břetislav Vaněk. Josefovi se také nabízela v té době možnost tajného kněžského svěcení, což ale odmítal.
 V roce 1961 byl zatčen, a strávil rok ve vězení. V roce 1968 začal studovat na teologické fakultě v Litoměřicích, a o rok později mu biskup Karel Skoupý udělil v brně kněžské svěcení. První farností, ve které působil, byla Lomnice u Tišnova, později se dostal jako farář do Tasovic u Znojma, kde se kdysi narodil první český redemptorista, sv. Klement Maria Hofbauer. Po roce 1989 byl v Tasovicích zřízen noviciát, a P. Josef fungoval nějaký čas jako novicmistr.
 V roce 1996 byl P. Josef Groz zvolen provinciálem české provincie redemptoristů a přestěhoval se na Svatou Horu u Příbrami. Provinciálem byl až do roku 1999. Následně ještě nějaký čas působil na Svaté Hoře a poté ve Frýdku. Z Frýdku byl přeložen na Horu Matky Boží u Králík, kde působil až do roku 2004. Pak se kvůli zhoršujícímu zdraví vrátil na Svatou Horu. Dne 9. června 2004 zemřel v příbramské nemocnici, a byl pohřben v Tasovicích u Znojma.  

Zobrazeno 1598×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka