Slavnost Těla a Krve Páně

3. 6. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes slavíme slavnost Těla a Krve Páně, lidově Boží Tělo.


 Katolická církev slaví slavnost Těla a Krve Páně vždy ve čtvrtek po slavnosti Nejsvětější Trojice, někde je překládán na následující neděli, a to z důvodu, že v některých zemích není již slavení svátků během týdne praktikováno, a čtvrtek je tedy dnem pracovním.
 Svátek má své počátky v r. 1263 v zázraku v italské Bolseně. Tento zázrak má vztah i k naší zemi. Kněz Petr z Prahy tehdy cestoval do Říma a sloužil v Bolseně, v kostele sv. Kristiny Mši svatou. Při konsekraci začal pochybovat o tom, že skutečně dochází k přepodstatnění (transsubstanciaci) chlaba a vína na Tělo a Krev Kristovu. A tu začala sv. Hostie v jeho rukou krvácet. Relikvie této události byly později přeneseny do Orvieta. V orvietské katedrále se dodnes uchovává korporál se stopami krve.
 V roce 1364 papež Urban IV. tento svátek zavedl, a rovněž pověřil sv. Tomáše Akvinského, aby k němu složil liturgické texty. Tak vznikly dodnes zpívané hymny "Tantum ergo" a "O Salutaris Hostia".

Zdroje:
- http://iencyklopedie.cz/bozi-telo/ 

Zobrazeno 2311×

Komentáře

Daniel Zouhar

Co se týče slavení Božího těla jako takového - už v clunyjském klášteře o dvě století dříve došlo k prvním průvodům, ke kterým dal podnět opat kláštera. Zjistil jsem to včera při podrobnějším studiu církevních dějin.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka