sv. Antonín Paduánský

13. 6. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

 Dnes si připomínáme sv. Antonína Paduánského.


 Narodil se v roce 1195 v Lisabonu v Portugalsku, a původně se jmenoval Ferdinand. Když mu bylo patnáct let, vstoupil do augustiniánského řádu. Působil v klášteře v Lisabonu, ale tam jej stále navštěvovali příbuzní, kteří jej vyrušovali od řeholního života a studií.Proto požádal o přeložení jinam, a byl tedy přemístěn do kláštera v Coimbře.  
 V Coimbře se setkal se skupinou františkánů, kteří šli hlásat Krista do Maroka. Tito řeholníci byli v Maroku pozabijeni, a jejich ostatky byly převezeny zpět do Portugalska. Nějaký čas byly vystaveny v augustiniánském kostele v Coimbře. Ferdinand toužil je následovat. Odešel z augustiniánského řádu, a vstoupil k františkánům, kde přijal jméno Antonín. Byl též poslán do Maroka, ale onemocněl, a musel se vrátit. 
 Při jednom setkání s bratry dominikány byl vyzván, aby promluvil k bratřím. Antonín tedy začal mluvit. A všechny posluchače velice zaujal. Začal působit jako kazatel. O jeho kázáních existuje několik legend. Např. lidé v určitém místě jej nepřijali, a Antonín se rozhodl kázat rybám. Kázal, a ryby vyplouvaly na hladinu a poslouchaly.
 Další legenda vypráví, jak jistý muž prohlásil, že uvěří v Krista, až když jeho oslice dá Antonínovu kázání přednost před senem. Oslici pak nedal několik dní najíst. A když začal Antonín kázat, oslici chtěl majitel dát nažrat, ale ta si předloženého sena ani nevšimla.
 Některá Antonínova kázání se dochovala dodnes. Neváhá v nich kritizovat dobové nešvary, i když jde o nešvary duchovenstva.
 Tehdy také františkáni nestudovali, protože se mělo za to, že vzdělanost se nedá sloučit s prostotou. Sv. František z Assisi později ale bratřím studovat dovolil, a pověřil Antonína vedením těchto studií. 
 Později Antonín působil v Padově. Zde zemřel v roce 1231. Kanonizován byl již 11 měsíců po své smrti.
 

Zobrazeno 3077×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka