Sv. Norbert z Xanten

5. 6. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

 Zítra si připomínáme sv. Norberta z Xanten, zakladatele premonstrátského řádu a arcibiskupa v Magdeburku.


 Norbert se narodil kolem roku 1082 (přesný rok znám není) v rodině hrabat z Gennepu. Od mládí byl určen pro církevní dráhu. Takže se v poměrně mladém věku stává kanovníkem kapituly v Xantenu, byl tehdy pouze podjáhnem, kněžské svěcení ještě neměl. Žil na císařském dvoře, a jeho život byl velice světský.
 To se změnilo v roce 1115. Tehdy cestoval do města Vreden, a před jeho koněm sjel do země, blesk. Norbert z koně spadl, a uslyšel hlas, který mu vyčítal jeho dosavadní způsob života. Toto byl pro Norberta impulz ke změně života.
 Přijal jáhenské a kněžské svěcení (během jediného dne) a uchýlil se na čtyřicet dní do samoty. Později začal působit jako potulný kazatel. V roce 1120 kolem něj bylo již shromážděno několik následovníků. S nimi se uchýlil do Prémontré. To je údolí ve tvaru kříže, nacházející se ve Francii. Tehdy to byla stěží obyvatelná pustina. Zde o vánoční noci (z 24. na 25. prosince) roku 1121 složili řeholní sliby a přijali řeholi sv. Augustina. Záhy vznikla také ženská odnož řádu, a také terciářské společenství (premonstráti jsou vůbec první řád, který měl terciáře).
 O šest let později byl Norbert jmenován arcibiskupem v Magdeburku, a vedení komunity převzal (později blahoslavený) Hugo de Fosses.
 Za svého života vynikal Norbert velkou úctou k Nejsvětější Svátosti. Na žádost Burcharda z Chambrai kázal proti kacíři Tanchelmovi, který popíral přítomnost Krista v Eucharistii.
 Norbert zemřel 6. června roku 1134 v Magdeburku, a byl pohřben v tamním premonstrátském kostele. Blahořečen byl v roce 1215, svatořečen pak roku 1582. 
  Bývá zobrazován jako biskup držící v ruce monstranci. Monstrance mu byla jako atribut dána na památku jeho vyvrácení hereze kacíře Tanchelma. Je vzýván coby pomocník pro dobrý porod.
 Do našich končin přišli premonstráti až po Norbertově smrti. Stalo se tak v roce 1143, kdy do Prahy na Strahov přišli řeholníci z německého Steinfeldu.
 Za reformace se Magdeburk, kde byl Norbert pohřben, protestantizoval, a byla tedy snaha přenést jeho ostatky do nějaké katolické země. To se podařilo opatu strahovského kláštera, Kašparu Questenberkovi, a v roce 1627 byl zakladatel premonstrátů přenesen do Prahy na Strahov. Současně s přenesením byl též přičleněn k našim zemským patronům.

"Byl jsem u dvora, žil jsem v klášteře, působil jsem ve vysokých
úřadech Církve, a všude jsem se naučil, že není nic lepšího, než
se zcela odevzdat Bohu."

(sv. Norbert)

Můžete se podívat:
- http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/209562211000004-svetci-a-svedci/ - pořad o sv. Norbertovi v cyklu "Světci a svědci"
- http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/209562213000007-zasveceni/ - pořad z cyklu "Zasvěcení" o premonstrátech

 

Zobrazeno 2182×

Komentáře

hans

můj křestní patron - díky

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka