Caravaggio

18. 7. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

18. července 1610 na toskánském pobřeží v Porto Ercole u Grosseta nalezli mrtvého muže. Byl jím italský malíř vlastním jménem Michelangelo Merisi.


Přichází na svět 28. 9. 1573 (možná však již 29.9.1571) v Caravaggio u Milána v rodině Ferma Merisi a Lucie Aratori.
V roce 1591 odjíždí Caravaggio do Říma, kde je pomocníkem u malíře Casariho. V roce 1593 je Caravaggio těžce raněn kopnutím koně, uzdravuje se v Ospedale della Consolazione, kde maluje řadu obrazů pro místního převora španělského původu Camilla Contrerase - ten si obrazy později odveze do Sevilly, kde je jimi ovlivněno rané dílo Velasquéze. Po uzdravení nachází Caravaggio svého mecenáše - je jím kardinál Del Monte. Jeho proslulost pak rychle vzrůstá a Caravaggia začínají podporovat další sběratelé umění jako Vincenzo Giustiniani a Tiberio Cesari.
Spolu se slávou ale rostou i Caravaggiovy problémy - prchlivost uvádí Caravaggia do stále větších potíží: v roce 1600 je Caravaggio obžalován, že zbil Gerolama Spampu, v roce 1603 je společně se svými přáteli obžalován pro autorství urážlivého pamfletu na Bagliona, v roce 1604 ho obviňují, že hodil sluhovi do tváře talíř artyčoků, je několikrát krátce vězněn. V roce 1605 zraní Caravaggio v rvačce o jakousi ženu svého soka v lásce; prchá proto na krátký čas z Říma do Janova. V roce 1606 prchá Caravaggio opět - tentokrát do Neapole, důvodem je to, že zabije v souboji Ranuccia Tomassoniho. V roce 1607 odjíždí Caravaggio na Maltu, kde chce vstoupit do řádu maltézským rytířů a dosáhnout tak své rehabilitace - nakonec je ale na Maltě uvězněn. Podaří se mu uprchnout na Sicílii, kde maluje svá poslední díla. Umírá vysílen horečkou po zranění v přístavu, když se zoufale pokouší vrátit se do Říma.

Caravaggio je obvykle uváděn jako zakladatel italského barokního realistického malířství, nebo jako představitel tenebrismu. Jeho přínos spočíval v realističnosti zobrazovaných mytologických a biblických postav, jejichž předobrazem byli prostí lidé jeho doby. Zároveň je považován za posledního velkého náboženského malíře v Itálii.
Jeho osobitý styl pracující s dramaticky vypjatou formou je charakteristický prudkými protiklady světla a stínu a volným malířským rukopisem, zejména pak Caravaggiovo světlo vržené na jednající postavy v koncentrovaném proudu ze strany, téměř paralelně k obrazové ploše. Dojmu skutečného zázraku pak dosáhne uměleckým využitím světla v obraze „Obrácení Šavla" (1601) - nadskutečné světlo jako božská síla činí z naturalisticky podaného příběhu mystický výjev, osvětlení proráží tmu obrazového prostoru a umožňuje, aby tvary postav vystoupily v téměř hmatatelné tělesnosti a ostře ohraničených objemech a aby barvy dostaly teplejší odstín.

Doporučuji prohlédnout si jeho obrazy zde (v levém sloupci se otvírají náhledy pod názvy obrazů).

Zdroj:
http://zivotopisyonline.cz/caravaggio-2891573-1871610-zakladatel-italskeho-malirskeho-barokniho-realismu/

 

 

Zobrazeno 3212×

Komentáře

majkiki

Velmi jsem si během studia obllíbila obraz Povolání sv.Matouše, jestli se na něj někdo podíváte, zkuste zapřemýšlet odkud pochází Ježíšovo gesto ruky, určitě ho věština z vás už někde viděla. : )

Patrik Krupička (SirPesZ)

A kdo znal kartinki, do smrti na něj nezapomene :-).

Podiven

Jeho současníkům světci se špinavýma nohama a kompars z hospod a chudobinců zase tak skvělí nepřipadali... Nicolas Poussin o něm tvrdil, že přišel zabít malířství...<br />
Osobně mám nejraději jeho Ukřižování sv. Petra v římském kostele Sta. Maria del Popolo, Juditu a Maří Magdalénu...

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka