Den mučedníků

19. 7. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

V Myanmarské unii (Barma) dnes probíhají oslavy Dne mučedníků, ne všichni se ale oslav smějí zúčastnit.


Pamatujte na vězně, jako byste byli uvězněni s nimi; pamatujte na ty, kdo trpí, vždyť i vás může potkat utrpení. - Židům 13,3


Lidé si připomínají 63. výročí zavraždění bojovníků za nezávislost země, generála Aun Schana a dalších šesti členů jeho provizorní vlády.

V průběhu roku 1944 byla založena odbojová fronta Liga proti fašismu a za svobodu lidu (dále Liga). Na konci roku 1944 zahájila spojenecká vojska ofenzivu, podporovanou místním obyvatelstvem, a postupně vytlačila japonské jednotky z Barmy. V Barmě byla obnovena britská správa, a země se tak znovu stala součástí britského impéria. Do čela boje za nezávislost se postavila Liga, která měla podporu velké části obyvatel Barmy. Liga, vedená Aun Schanem, začala jednat s vládou Velké Británie o širším zastoupení barmských politiků ve správě země. Postupně se Lize podařilo vyjednat vznik většinové barmské vlády a vyhlášení voleb do ústavodárného shromáždění, ve kterých také Liga s výraznou většinou zvítězila.  19. července roku 1947 byl zastřelen generál  Aun Schan a 6 členů jeho provizorní vlády. Nedlouho poté bylo úsilí o získání samostatnosti završeno oficiální dohodou s vládou Velké Británie. Barmská nezávislost byla vyhlášena 4. ledna 1948.

Roku 1962 došlo k opětovnému vojenskému převratu. Vládu v zemi uchopila Revoluční rada.
Roku 1988 vyvrcholila nespokojenost barmských obyvatel s vojenskou vládou a situací v zemi. Zemi zachvátily mohutné demonstrace. Lidé vyšli do ulic a požadovali odstoupení režimu, který uvrhl zemi do bídy. Proti demonstracím byly nasazeny jednotky barmské policie a armády, jejichž tvrdé zásahy si vyžádaly několik obětí. Generál New Win odstoupil ze své funkce, ale i poté protesty pokračovaly. Na popularitě nabývala především Aun Schan Su Ťij, která se po letech vrátila do Barmy, aby se starala o nemocnou matku.

Roku 2007 vypukly v Barmě lidové protesty, jejichž bezprostřední příčinou bylo skokové zvýšení cen pohonných hmot. Lidé vyšli do ulic a posléze se do protestů zapojili také buddhističtí mniši. Právě podle šafránové barvy oděvů buddhistických mnichů získaly tyto demonstrace označení Šafránová revoluce. Po tvrdém zásahu jednotek barmské policie a armády byly protesty potlačeny.

Generálova dcera, vůdkyně barmské prodemokratické opozice a laureátka Nobelovy ceny míru Aun Schan Su Ťij, se veřejných oslav Dne mučedníků účastnit nesmí a nadále zůstává v domácím vězení, do něhož ji uvrhla barmská vojenská vláda.

Přibližně 5% obyvatel Myanmarské unie vyznává křesťanství. Je třeba říci, že vojenská vláda pronásleduje křesťany, ačkoliv oficiálně to popírá.

V tento den vzpomeňme modlitbou a solidaritou na Su Ťij, vězněnou z politických důvodů, ale také na bratry a sestry pronásledované pro Ježíše Krista v této zemi.

Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Myanmar
http://cs.wikipedia.org/wiki/Novodob%C3%A9_d%C4%9Bjiny_Barmy
http://mucednici.prayer.cz/

 

 

Zobrazeno 1606×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka