První konstantinopolský koncil

9. 7. 2010 7:45
Rubrika: Nezařazené

Dne 9. července  skončil 1. konstantinopolský (cařihradský) ekumenický koncil, který byl svolán v květnu toho roku. Zúčastnilo se jej kolem 150 biskupů - z východní části církve. Biskupové Západu zasedali předtím na jaře v Akvileji.

Zajímavosti koncilu:
- svolán císaři Gratianem a Theodosiem I.
- během koncilu zemřel biskup Meletios z Antiochie, který mu předsedal
- na koncilu bylo obnoveno vyznání víry z prvního nicejského koncilu - vyznáváme jej během bohoslužeb a je známo jako nicejsko-cařihradské symbolum (vyznání víry)

Koncil se vyslovil proti některým bludům ariánství, semiariánství, sabellianismu a penumatomachů

V řecké tradici je k tomuto sněmu přidáváno několik kánonů (pravidel), z jiného synodu konaného v Cařihradě v roce 382, které však nebyly papežem a západními biskupy přijaty. Západní církev však akceptovala symbolum, potvrzené a vyjasněné po odchodu macedoniánů (pneumatomachů) zvláštní větou  potvrzující božství Ducha svatého „Pána a Dárce života, který od Otce vychází, který s Otcem i Synem je stejně uctíván a oslavován, který mluvil skrze proroky." Do této věty západní církev vkládá ještě dodatek „Filioque", který se stal předmětem teologických sporů mezi východní a západní církví, takže západní podoba tohoto symbola zní: „Pána a Dárce života, který z Otce i Syna vychází, který s Otcem i Synem je stejně uctíván a oslavován, který mluvil skrze proroky."


Zdroj: Z knihy Hubert Jedin, Malé dějiny koncilů, Česká katolická charita, Praha 1990. Přel. K. Dolista.

http://revue.theofil.cz/revue-clanek.php?clanek=282


 

 

Zobrazeno 2716×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka