Sv. Jáchym a Anna

26. 7. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

"Rozlita jest milost na rtech tvých, proto ti požehnal Bůh na věky a na věky věků." - tak zní communio k přijímání v liturgii podle Misálu bl. Jana XXIII. k dnešnímu dni, kdy se slaví svátek sv. Anny, ten byl pro současný církevní liturgický kalendář upraven jako památka sv. Jáchyma a Anny, rodičů Panny Marie, protože se nesmí umenšovat podíl obou na výchově dívenky, která byla předurčena, aby se stala Matkou Vykupitele celého světa.


O Jáchymovi a Anně je v Písmě ještě méně informací než třeba o sv. Josefu. Dokonce se zde nezmiňují ani jejich jména, která nám jsou známa až od dob starokřesťanských, kdy byla zapsána do prvních spisů církevních dějin, které mohli vzniknout až ke konci druhého století.

Jméno Jáchym znamená "příprava na Pána" a Anna "milostná, laskavá", což znamená, že mají svůj předspasitelský charakter. V apokryfech se o nich zmiňuje jen Jakubovo protoevangelium, kde se píše: "Manželé Jáchym a Anna zachovávali Boží zákon bez úhony. Byli vzorem manželů. Své časné statky, výtěžek své práce, rozdělovali na tři díly: část chrámu, část chudým a třetí část pro své potřeby."

Úcta k svaté Anně  se začíná šířit nejprve na východě od 6. století a v 10. století i na západě. Památka sv. Jáchyma začala vystupovat do popředí od 16.století a od r. 1969 se již slaví rovnocenně ve stejný den pro celou církev.

Zdroj:

Čížek Antonín: Synaxár

Denní modlitba církve, Karmelitánské nakladatelství 2007

Římský Misál v překladu Mariána Schallera O.S.B.M.

Zobrazeno 3777×

Komentáře

Pitka

Krásná patronka :)

Daniel Zouhar

Hodní rodiče. U nás je sv. Anně zasvěcen v kostele boční oltář, na kterém chová malou Marii a její otec Jáchym ji podává jablko panenství..

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka