Jan Neruda

22. 8. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

 

„Pomluva nepřítomných je hlavní částí našich rozprav. Kdyby se veškeré lidstvo sešlo na jediném místě, nevědělo by brzy, o čem mluvit.


 

 

Básník, prozaik, novinář, představitel májovců – tím byl Jan Neruda (1834 – 1891).

Narodil se v  Malé Straně v Praze, kde také žil po většinu života. Pocházel z chudé rodiny, práva na vysoké škole nedokončil a věnoval se žurnalistice.

V jeho básních najdeme ironii a sarkasmus, kterými Neruda zakrýval svá trápení. Jak napsal své mladé lásce, Anně Holinové: „Já ve světě nalezl málo lásky; snad jsem si ji nezasloužil, neboť kde se mně, třeba spoře, podávala, já ji odkopnul…“

Jeho první sbírka Hřbitovní kvítí (1858) nebyla přijata. Musel ubrat na ironizaci, jízlivosti, a nálady pomíjivosti a zmaru. Za deset let tedy vydal Knihy veršů, ve kterých se objevuje realita a sociální motivy.

Postupně se Neruda stává pozitivnějším, v roce 1878 vychází sbírka Písně kosmické. Oslavuje v ní řád vesmíru, rozum, výsledky vědy.

Z další básnické tvorby jmenujme Zpěvy páteční, které vyšly až v roce 1895, už po autorově smrti. Hořkost a beznaděj rámují básně vznosně optimistické. Název nejspíše symbolizuje Kristovo utrpení a smrt ve Velký pátek, po kterých bude následovat zmrtvýchvstání (v Nerudově případě vzkříšení českého národa).

 

„My věděli, co na nás cestou čeká;

Byť hrom však bil a mráz nám v kosti vál –

toť jenom česká hudba odevěká,

my při ní půjdem kpředu – dál, jen dál!“

 

Z prózy jsou velmi známé Povídky malostranské, v nichž vyvrcholila Nerudova „drobnokresba“, života na Malé Straně, drobné osudy postav, příběhy plné laskavosti a humoru stejně tak jako krutosti a lhostejnosti. Názvy některých povídek – např. Přivedla žebráka na mizinu, Hastrman, Figurky, Týden v tichém domě.

Slavný je také Nerudův fejeton Kam s ním?. Když se ve slamníku vymění sláma, kam s tou starou? Jak tento problém vyřešil, se můžete dočíst na http://www.cesky-jazyk.cz/citanka/jan-neruda/kam-s-nim.html, popřípadě zhlédnout stejnojmenný český film z roku 1955.

Kromě Anny Holinové byla Nerudovou láskou i spisovatelka Karolína Světlá, která ale byla už vdaná (nešťastně).

Na závěr ukázka z Písní kosmických v podání známého filmu Marečku, podejte mi pero!

 

Zdroje:

SOUKAL, PHDR., Josef, et al. Literatura pro 2. ročník gymnázií. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 2002. 312 s. ISBN 80-7235-182-6.

SOCHROVÁ, Marie. Čítanka II. k Literatuře v kostce. Havlíčkův Brod : Fragment, 2003. 168 s. ISBN 80-7200-383-6.

Zobrazeno 7693×

Komentáře

Vojtěch Otruba (Vojtao)

Ten Sovák je geniální...a Kovařík taky :-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka