Upečený svatý

11. 8. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Vůně klobásek se line vzduchem, hudba to bere svižně od podlahy a ženy v pestrých krojích se takřka vznáší po parketu - na počest svatého Vavřince, jehož památka připadla na včerejší den (10. 8.), se v nejedné vesnici či městě konaly hody či bujaré slavnosti. Kdo to ale svatý Vavřinec vůbec byl?


 

Svatý Vavřinec žil ve třetím století našeho letopočtu. Narodil se pravděpodobně ve Španělsku. Za svého života byl žákem a jáhnem papeže Sixta II. Jednou z jeho starostí bylo poskytování pomoci chudým a nemocným.

Doba, ve které Vavřinec žil, byla dobou vlády císaře Valeriána. Ten tvrdě pronásledoval a zatýkal křesťany. Sám papež byl jedním z prvních uvězněných. Při svém zatčení prý nakázal Vavřinci církevní majetek prodat a peníze rozdat chudým.

Vavřinec byl posléze také předvolán před římské úředníky – bylo mu nakázáno odevzdat císaři všechny poklady církve, které dle nich měl pod svou správou. Pro každého ale představuje poklad něco jiného – pro Vavřince byl největší poklad církve její lid. Neváhal tedy a sezval všechny věřící, chudé a prosté, z okolí a ukázal je římskému úředníkovi se slovy, že toto je onen poklad církve. Právě za tuto troufalost byl Vavřinec pronásledován, zatčen a krutě mučen. Říká se, že nakonec byl pomalu pálen na rožhaveném roštu až do té doby, než skonal. Právě rošt je i jedním z jeho možných atribut.

V Čechách a na Moravě je svatému Vavřinci zasvěceno na 160 kostelů.

 

Zdroje:

http://zivotopisyonline.cz/

http://www.ceske-tradice.cz/

 

Zobrazeno 1609×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka