2. světová válka

1. 9. 2010 17:43
Rubrika: Nezařazené

začala oficiálně 1. září 1939 napadením Polska.


Německá invaze do Polska (též zářijová kampaň nebo zářijové tažení /PolenfeldzugKampania wrześniowa nebo Wojna obronna 1939 roku/; trvala od 1. září 1939 do 5. října 1939; 17. září 1939 ji podpořil útokem Sovětský svaz) zahájila druhou světovou válku v Evropě.
Německo a SSSR během této invaze společně v jediném měsíci zlikvidovaly Polsko. Západní spojenci v reakci na německou agresi vyhlásili Německu válku.

Válce předcházelo podepsání paktu o neútočení mezi SSSR a Německem (23. srpna), v jehož tajných dodatcích si obě země rozdělily sféry vlivu, vzájemnou podporu při jejich vymezování a výslovně připustily likvidaci Polska. Země byla obsazena dílem nacistickým Německem, dílem stalinistickým Sovětským svazem a v následných letech musela čelit mimořádným zvěrstvům ze strany obou vítězů. V Sověty obsazené části země panoval teror stejně ukrutný, jako v té německé. Tragický osud postihl zajaté polské důstojníky a příslušníky inteligence v Sovětském svazu, kteří byli povražděni v rámci tzv. katyňského masakru.

Celkovou chronologii nejhrůznější války lidských dějin si můžete přečíst zde.

2. světová válka skončila ve světě oficiálně 2. září 1945 podpisem japonské kapitulace na palubě lodi USS Missouri.
Jejímu konci předcházelo 6. srpna a 9. srpna shození atomových bomb (Little Boy a Fat Man) z amerického bombardéru na japonská města Hirošima a Nagasaki. Šest dní po této strašné události oznámilo Japonsko přijetí bezpodmínečné kapitulace.

Modleme se, aby Bůh nedovolil nikdy zapadnout této zkušenosti lidské pýchy a touhy po moci, bohatství a světovládě, a aby se nikdy neopakovala...

Modleme se, aby Bůh dal sílu vzdorovat zlu, které nás přivádí na pokraj záhuby druhých a sebe sama...

Modleme se, aby Bůh dával lidem sílu k odpuštění vzájemných vin a k hledání smíření a pokoje.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org

 

Zobrazeno 2083×

Komentáře

HelenaH

-modleme se, aby Bůh každému z nás OSOBNĚ dával sílu k odpuštění vzájemných vin a neporozumění v konkrétních nepovedených vztazích.... Velké konflikty vznikají z malých neodpuštění....

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka