Jaroslav Vrchlický

9. 9. 2010 0:00
Rubrika: osobnosti

překladatel, básník, prozaik a dramatik, zemřel 9. 9. 1912 v Domažlicích.


Emil, což bylo jeho vlastní jméno, se narodil roku 1853 v Lounech Marii a Janu Jakubu Frídovým. Jeho zájmy v mládí nejvíce ovlivnil jeho strýc Antonín Kolář, farář v Ovčárech u Kolína, kde trávil svá dětská léta. Emil studoval na gymnáziu v Klatovech a po maturitě roku 1872 začal studovat teologii. Již v prvním semestru však přestoupil na filozofickou fakultu, kde studoval filozofii, historii a románské jazyky. Po třech letech studia odjel do severní Itálie jako vychovatel.

Jeho prvotina nese název Z hlubin. Tato lyrická sbírka vyšla r. 1875 před odjezdem do Itálie.Po návratu v r. 1876 působí jako učitel. Roku 1879 se oženil s Ludmilou Podlipskou. Při založení České akademie věd a umění roku 1890 se stal tajemníkem jejího uměleckého odboru. V roce 1893 byl Vrchlický jmenován profesorem všeobecné literatury na Karlově univerzitě, v roce 1901 pak členem Panské sněmovny.

Závěr jeho života byl těžký, trpěl hlubokou citovou a tvůrčí krizi, která byla způsobena rozvratem manželství a rostoucími konflikty. V roce 1908 Vrchlického postihla uprostřed tvůrčí práce mozková mrtvice, která mu znemožnila jakoukoliv intelektuální činnost.

Za svůj život vydal úctyhodné dílo 270 knih, převážně básnických děl.
Jaroslav Vrchlický je znám i jako překladatel románské literatury, překládal také zásadní díla Shakespeara, Goetha, Schillera, Whitmana a daších. Překlady provázel literárními studiemi a eseji.

Vrchlického próza stojí pouze na okrají jeho tvorby. Skládá se pouze z několika povídek a románu Loutky.

Významější místo v jeho tvorbě mají dramata: tragédie, činohry, veselohry, a to veršem i prózou. Přehled jeho díla naleznete zde.

Zdroj: http://ld.johanesville.net/vrchlicky/zivotopis?bio=1&fig=1

několik veršů z básně Pozdrav Labi (Má vlast, 1903)

Naděje, ty lákáš vždy a znova,
v tebe splývá píseň Václavova
a z chat českých roste v jeden proud,
roste z místa, kde padnul sklán bratem,
roste bouří, vichřicí a chvatem:
Ty nám nedáš, nedáš zahynout!

 

 

Zobrazeno 1655×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka