Josef Lux před 12 lety odstoupil

24. 9. 2010 3:10
Rubrika: události

z funkce předsedy KDU-ČSL a z funkce předsedy jejího poslaneckého klubu. Lékaři u něj zjistili onemocnění chronickou leukémií.


V září 1999 se Lux ve Spojených státech podrobil transplantaci kostní dřeně, přes úspěch operace však zemřel v Seattlu na komplikace způsobené zápalem plic 22. listopadu 1999 v brzkých ranních hodinách středoevropského času (21. listopadu tamního času). Bylo mu 43 let.

Osm let stál v čele KDU-ČSL ve významné historické dekádě po listopadu 1989. Dlouholetý místopředseda vlády a ministr zemědělství Josef Lux dovedl lidovou stranu na pozice, z nichž řadu let výrazně ovlivňovala politické dění v ČR. Lux dokázal stranu sjednotit. Za jeho vedení se lidovci spolu s ODS ve vládě podíleli po roce 1989 na transformaci české společnosti.

 Za doprovodu manželky Věry a nejstarší dcery Veroniky odletěl Josef Lux 29.srpna z pražského ruzyňského letiště do Spojených států amerických, kde se má na klinice v Seattlu podrobit transplantaci kostní dřeně.

Luxův někdejší politický vzestup urychlily volby do Poslanecké sněmovny v červnu 1996. Nečekaný zisk opoziční ČSSD, oslabení do té doby dominantní ODS a úloha "jazýčku na vahách" přinesly tehdy KDU-ČSL výrazné posílení vlivu ve vládní koalici. V nové vládě vedené opět Václavem Klausem (ODS) získali lidovci společně s tehdejší Občanskou demokratickou aliancí (ODA) polovinu křesel. V letech 1992 až 1996 měli přitom ministři za ODS v kabinetu převahu. Lux se postupem času ve vládní koalici profiloval jako kritik "bezbřehého" liberalismu a stal se výrazným propagátorem termínu "sociálně tržní hospodářství". Své postavení na politickém výsluní si dokázal vydobýt i díky obratnému manévrovacímu stylu.

Luxova politická hvězda zazářila nejjasněji v závěru roku 1997. V krizové situaci, kdy postupný rozpad tehdejší vládní koalice ODS, ODA a KDU-ČSL vyvrcholil odchodem lidovců a následně i ODA z vlády, se Lux stal jedním ze stabilizačních prvků. Prezident Václav Havel ho pověřil vedením předběžných politických rozhovorů o podobě vlády, která měla ČR dovést k předčasným volbám. Výsledkem jeho mise se stala vláda premiéra Josefa Tošovského, v níž měla KDU-ČSL významné postavení.

Po červnových volbách v roce 1998 však ztroskotala Luxova vize o společné vládě KDU-ČSL, ČSSD a Unie svobody a lidovci se náhle ocitli v opozici. Přitom v jedné fázi konzultací se na jednacím stole objevila i varianta s Luxovým jménem na místě předsedy vlády.

Za hlavní Luxovy přednosti, které dnes české politice chybí, pokládají politologové jeho schopnost obecně srozumitelné politiky, komunikace a konstruktivního řešení. Od doby rezignace Josefa Luxe na politické funkce se KDU-ČSL nepodařilo nikdy najít nového tak silného předsedu. Právě nyní, kdy lidová strana znovu nového předsedu hledá, zaznívají z řad jejích členů často odkazy právě na osobnost Josefa Luxe.

 

Prameny a další informace:

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/josef-lux-patril-mezi-nejrespektovanejsi-ceske-politiky-90-let/408483
http://www.novinky.cz/domaci/184871-josef-lux-je-i-10-let-po-smrti-uznavan-jako-unikum-ceske-politiky-tvrdi-odbornici.html
http://www.kducsl.cz/Dokumenty/Historie/7--ROZPAD-FEDERACE-A-CESKA-SAMOSTATNOST.aspx
http://udalosti.signaly.cz/1002/josef-lux
//www.youtube.com/watch?v=2s_tt90uTqw
//www.youtube.com/watch?v=f4OKyGz1VQQ&NR=1

Zobrazeno 5614×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka