Matka Tereza

5. 9. 2010 0:00
Rubrika: osobnosti

Kdo by neznal Terezu z Kalkaty… V srpnu jsme si připomínali sto let od jejího narození, dnešního dne r. 1997 svoji pozemskou cestu ukončila.

 


 

Narodila se 26. srpna 1910 jako Agnese Bojaxhiu jako nejmladší dcera úspěšného farmaceuta na území dnešní Skopje.

Po první světové válce se její rodina rozptýlila po světě a Agnese odešla do Irska, kde vstoupila do řádu loretánských sester – snad právě proto, že řád působil především v Indii, která ji nesmírně přitahovala. V 19 letech zde také odjíždí, skládá zde slib a přijímá jméno Tereza.

Vyučování ve škole ji ale moc netěší, Tereza klášter opouští a začíná se věnovat nejchudším a umírajícím. Tato činnosti ji pak už provází celý její život.

Je známá po celém světě jako matka chudých, opuštěných, lidí na okraji společnosti. Založila řeholní řád Misionářky milosrdenství (známý jako Misionářky lásky), najdeme jej i v naší republice. Naši zemi navštívila Matka Tereza hned třikrát – poprvé ještě jako Československo r. 1984, později pak r. 1990 a 1992.

5. září 1997 Matka Tereza umírá, hned o dva roky později se na základě zvláštního dispenzu Jana Pavla II. otevírá proces jejího blahořečení; r. 2003 pak je skutečně papežem Janem Pavlem II. prohlášena za blahoslavenou.

Především za svou humanitární činnost získala nejvyšší možná vyznamenání: r. 1973 vůbec jako první Templetonovu cenu, r. 1979 Nobelovu cenu míru a r. 1980 nejvyšší indické civilní vyznamenání Bharat Ratna.



Nestačí říct: Miluji.
Musíme tuto lásku vložit do konkrétních skutků.
Musíme milovat, až to bolí!

Zobrazeno 1320×

Komentáře

marujanickova

Teď nedávno jsem viděla o ní film. Krásné a dojěmné....=)

Špíz

obdivuhodná láska...byla ochotná se rozdat, až to bolelo...

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka