14. září vyšla první kniha o medvídkovi Pú

14. 10. 2010 0:04
Rubrika: Nezařazené

Medvídek Pú (v originále Winnie-the-Pooh)  je známou postavičkou dětských knížek a filmů, které napsal britský spisovatel Alan Alexander Milne.


Je jedním z nejslavnějších hrdinů dětské literatury 20. století, milován dětmi po celém světě.

Po velmi úspěšném prvním díle Medvídek Pú vyšel v roce 1928 druhý: Púovo zátiší a nakonec začaly být oba tituly vydávány společně, jako dvě části knihy. Knihy o medvídkovi Pú ilustroval E. H. Shepard.

První povídka o medvídkovi Pú se jmenovala Wrong Sort of Bees (Špatný druh včel) a objevila se v britských novinách London´s Evening News již 24. prosince 1925, ilustroval J. H. Dowd. Knihy o slavném medvídkovi byly přeloženy do více než 40 jazyků. Knihu ztvárnil také Walt Disney.

Milne pojmenoval postavu Medvídka Pú (Winnie the Pooh) podle hračky – plyšového medvídka svého syna Christophera Robina, který je v knize hlavní postavou, Kryštůfkem Robinem. Pú byl původně jen obyčejným plyšovým medvídkem, kterého daroval spisovatel Milne svému synovi Christopherovi jako dárek k jeho prvním narozeninám. O tři roky později, v roce 1924, Milne poprvé navštívil londýnskou ZOO se svým čtyřletým synem, který si tam velmi zamiloval medvědici Winnipeg. Medvědice, nazývaná Winnie, je známa jako laskavý medvěd, který nikdy nikoho nenapadl a který byl velmi oblíbený pro svou hravost. Christopher Milne pojmenoval svého plyšového medvídka po medvědici Winnipeg (Winnie) a po labuti „Pú“ (Pooh), kterou potkali na prázdninách: Winnie the Pooh. Když začal Milne sepisovat příběhy, které vyprávěl svému synovi, inspiroval se pro jména postav v knize hračkami svého syna. Sova (Owl) a Králíček (Rabbit) za svůj vznik vděčí pravděpodobně opravdovým zvířátkům žijícím nedaleko Milneova domu.

V první kapitole knihy Medvídek Pú Milne předkládá vysvětlení, proč je Medvídek Pú obvykle nazýván jednoduše „Pú“: „Ale jeho paže byly tak strnulé, že zůstaly celý týden vzpažené, a když si mu nějaká včela sedla na nos, musel ji odfouknout.“

V České republice vyšel Medvídek Pú poprvé v roce 1938. Příběhy Medvídka Pú také vypráví na třech kazetách Marek Eben. Kazety mají jména: Medvídek Pú, Zátiší Medvídka Pú, Medvídek Pú a Tygr.

Zdroj: wikipedie

/růžetrnitá/

Zobrazeno 1845×

Komentáře

archiStrata

hustej medvěd :-D

Anna Otrubová

Je v tom hluboká filozofie!!!

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka