Jean Effel - novinář a karikaturista

10. 10. 2010 0:04
Rubrika: osobnosti

Jean Effel, vlastním jménem François Lejeune se narodil 12. února 1908 v  Paříži.

Inicály jeho jména F.L. (ef el) vytvořily umělecký pseudonym Jeana Effela: výtvarníka a karikaturisty; muže, který byl - alespoň na obrázcích - stvořitelem Boha.

Vystudoval umění, hudbu a filosofii. Přes všechny snahy a přání svého otce, aby po něm převzal kupecké řemeslo, se Effel rozhodl pro kariéru profesionálního umělce. Často kreslil pro francouzský časopis l'Humanité a je také autorem ilustrací bajek Jeana de La Fontaina .

Jako jeho největší dílo však bývá označován cyklus kreseb Stvoření světa . Celý cyklus tvoří pět knih - Nebe a země, Rostliny a zvířata, Muž, Žena a Příběh Adama a Evy. Jeho další významná práce je např. kniha kreslených vtipů When Animals Still Talked (v českém vydání Mezi námi zvířaty) z roku 1953.

Kresba je jako písmo - každé písmo vyjadřuje myšlenku, duševní stav. Moje zaměstnání - novinová kresba - je vlastně literární žánr, který má blízko k pamfletu a básni. Když mám ke kresbě pět slov a mohu jedno vypustit, tak to považuji za své velké vítězství.

Vzpomínáte si na Effelova trochu rozpačitého Adama, laskavého Boha, rozpustilé čertíky a taky na tři učenlivé anděly? Všechny příběhy Effelova Stvoření světa ožily v roce 1957 ve filmu režiséra Eduarda Hofmana s veršovaným komentářem, který pro Jana Wericha napsal Adolf Hoffmeister. Obrázkový knižní seriál o stvoření světa, oživlé biblické motivy Jeana Effela jsou zřejmě nejznámější a to nejen u nás doma - v Československu, které měl Jean Effel osobně tolik rád. Byl dlouholetým předsedou Francouzsko - československé společnosti a vzpomínal, že Československo poprvé viděl ještě jako dítě v podobě růžové nudličky na mapě Evropy. Bylo po první světové válce a mapa Evropy se najednou změnila.

"Vrtalo mi to hlavou, jak se může změnit zeměpis, copak někdo ukradl kus zeměkoule? Tatínek mi ale vysvětlil, že dřív než bylo Rakousko, existovalo už dávno před tím České království..."

Sám sebe označoval Jean Effel nejčastěji za novináře, který je víc třeba i politickým komentátorem než publicistou.

"Karikatura, aby ji lidé pochopili, aby neubližovala, říkal, musí být pravdivá, ale taky elegantní. Teprve potom takové karikatuře člověk uvěří."

Vedle toho byly kresby Jeana Effela ještě navíc jednoduché, snadno pochopitelné a tím taky velice sdělné a člověku blízké. S Jeanem Effelem jste se mohli stejně tak dobře smát, jako přemýšlet. Na jeho obrázcích vedle trochu kudrlinkového podpisu najdete často až úplně dole v rohu malou sedmikrásku, jednoduchý symbol laskavého pohledu na svět.

Zemřel 10. října 1982 v Paříži.


Zdroj: Wikipedie a www.rozhlas.cz/historie/, „napovídal“ Robert Tamchyna

/růžetrnitá/

Zobrazeno 2182×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka