Jesus Christ Superstar

12. 10. 2010 0:00
Rubrika: události

Kdybychom chtěli najít nějaké mezníky v dějinách hudby, nesměli bychom vynechat 12. říjen 1971.


Ten den byla na Broadwayi uvedena premiéra muzikálu JCS. Ačkoli vznikl již v roce 1969, producenti z obavy nad reakcí církve a věřící veřejnosti vydali v audio podobě nejprve hlavní song Superstar a v roce kompletní studiové provedení na dvou LP ve Velké  Británii a zanedlouho také ve Spojených Státech. Od 12. června 1971 podniklo jevištní nastudování této rockové opery turné po USA, až se přesně před 39 lety objevilo na Broadwayi. V témže roce proběhla premiéra ještě ve Vilniusu, Budapešti a o necelý rok později v Paříži, Londýně a Sydney. Muzikál JCS dobýval svět hudby a bez nadsázky můžeme říci, že po vzniku JCS v dílně Andrewa Lloyd Webbera a sira Tima Rice je jiný...

 

Netradiční zpracování Pašijí formou rockové opery se po úspěchu na divadelních prknech dočkalo i filmové podoby, a to v roce 1973. Režisér Norman Jewison však nepodává Ježíšův příběh přímo, nýbrž prostřednictvím skupinky mladých lidí, kteří se po příjezdu na osamělé místo v poušti převlečou do kostýmů a rozehrají drama posledních sedmi dní Ježíše Krista, a to z pohledu Jidáše. Filmové zpracování se odehrává v poušti a při muzikálu se používá moderního oblečení, zbraní a mnoho jiných geniálních anachronismů (například výčitky Jidáše znázorněné tanky a nalétávajícími stíhačkami). Film je koncipovaný jako součást hnutí hippies a časem se stal kultovním snímkem. Snímek vznikal v exteriérech přímo v Izraeli.
V roce 2000 byla uvedená nová televizní adaptace této rockové opery.

Čím tento muzikál pohoršoval? Ježíš je představován jako pouhý člověk, ne Boží Syn (nihil novum sub sole). Jemný vztah lásky Magdalény k Ježíši v JCS - po nonsensech typu Šifry, Poslední pokušení Krista, apod. - dnes již skoro nikoho ani nezarazí. V JCS autoři nepočítají se vzkříšením, Bůh je v některých okamžicích vykreslen jako nenávistný a krvežíznivý... Židé  zase protestovali proti pojetí, že jsou oni odpovědni za smrt Nevinného, což údajně vyvolávalo antisemitské nálady.

To vše však neubírá působivost a originalitu výpovědi scénické i hudební.
JCS měl premiéru v Praze v divadle Spirála 22. července 1994, libreto přeložil Michael Prostějovský. V celkových 1288 reprízách do roku 1988 muzikál vidělo více než 850 000 diváků.
V současnosti v České republice muzikál uvádí Městské divadlo Brno (premiéra: 12. listopadu 2005)
Letos v listopadu se chystá uvedení hudební legendy v Hudebním divadle Karlín.

Udělejte si chvilku čas a poslechněte si k zamyšlení Psát od prvních řádků.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jesus_Christ_Superstar
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jesus_Christ_Superstar_%28film,_1973%29
a další


 

Zobrazeno 1553×

Komentáře

MartyR

Na tomhle muzikálu jsem byl odkojený,a dá se říct že směroval mou cestu k Bohu.
Rád se k němu vracím i po letech.

Šarče

Úžasný muzikál...a ty písničky:)

vasekpetru

senzační zvláště v provedení MDB :)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka