Karel Poláček

19. 10. 2010 9:17
Rubrika: osobnosti

Narodil se 22.3.1892 v Rychnově nad Kněžnou.


Po studiu na gymnáziu pracoval jako úředník.
První světovou válku přežil jako voják. V roce 1914 se dostal do zajetí na srbské frontě. Je známý jako spisovatel a novinář, patřící do meziválečné doby, do takzvaného ´demokratického proudu´. Vedle Karla Čapka jde o jednoho z nejvýznamnějších českých autorů.

Publikovat začal v roce 1920 v tehdejší 'Tribuně'. Patřil mezi liberálně demokratické autory. Od roku 1922 byl redaktorem 'Lidových novin', kam přispíval především sloupky a soudničkami. V roce 1939 však byl obětí protižidovských předpisů a Lidové noviny jeho sloupky nesměly vydávat. Byl odveden do koncentračního tábora Osvětim, kde byl v roce 1944 umučen k smrti.

Poláček psal o malosti českého člověka. Postupně ve svém uměleckém vývoji psal satiricky a sarkasticky o maloměšťáctví.
K vyprávění používal jak prvky hovorové řeči, které mnohdy působí komicky a lidsky, i spisovné mluvy, používané rádoby vzdělanými postavami jeho příběhů.
Jeho parodie hlouposti, vnitřní prázdnoty nám i dnes nastavují zrcadlo.

Uměleckým vrcholem Karla Poláčka se stal románový cyklus, jehož díly pojmenoval Okresní město, Hrdinové táhnou do boje, Podzemní město a Vyprodáno. Zamýšlený pátý díl již nestačil dokončit, neboť se dobrovolně přihlásil do transportu do Terezína, když do něho byla zařazena jeho životní družka Dora Vaňáková. Předtím ještě stihl do Anglie vypravit svou dceru Jiřinu, která válku a šoa díky tomu přežila.

V době, kdy Karel Poláček čekal na transport do koncentračního tábora napsal svůj nejznámější a nejúspěšnější humorně laděný román ´Bylo nás pět´. Očima dítěte vypráví o životě ve městě, nepřehlíží faleš a pokrytectví.

Prameny uvádějí převážně, že Karel Poláček zemřel 19.10.1944 v Osvětimi, novější poznatky z 90. let však říkají (podle svědectví účastnice pochodu smrti Kláry Baumöhlové z východního Slovenska), že byl nacisty popraven 21.1.1945 v Gleiwitz, poté co neprošel selekcí.

Zdroj: http://svet-literatury.wz.cz/autori/polacek.htm
http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Pol%C3%A1%C4%8Dek

Zobrazeno 2551×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka