P. Cyril Vrbík

22. 10. 2010 8:51
Rubrika: osobnosti

Dnes si připomínáme 8. výročí zavraždění P. Cyrila Vrbíka, faráře v Dubu nad Moravou.

P. Cyril Vrbík se narodil 15. ledna 1927 v Dřevohosticích, městečku v okrese Přerov. Zde v letech 1934-1939 vychodil obecnou školu. Následně, od r. 1940, studoval na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži, v r. 1943 přešel na kroměřížské reálné gymnázium, a konečně, v r. 1947 započal studia na Teologické fakultě UP v Olomouci.

Teologická studia nemohl dokončit, jelikož v r. 1950 byla olomoucká fakulta uzavřena, a Cyril Vrbík byl povolán k výkonu vojenské služby u PTP. Služba u těchto nechvalně proslulých útvarů se vyznačovala mimo jiné tím, že neměla pevně stanovenou délku, a tudíž "pétépáci" nevěděli, kdy budou propuštěni do civilu. Cyril Vrbík sloužil u PTP v Mimoni na Českolipsku celkem 40 měsíců (v rozmezí let 1950 - 1953).

Po propuštění z vojny byl zaměstnán jako zahradník a účetní v Ústavu sociální péče v Nové Horce. Zde pracoval až do r. 1968 (při zaměstnání složill v r. 1967 maturitní  zkoušku) . V onom roce 1968 došlo, jak známo, k určitému politickému uvolnění, a Cyril Vrbík mohl pokračovat v teologických studiích v kněžském semináři v Litoměřicích. Šlo o doplnění chybějící výuky, a proto studia mohl ukončit již v příštím roce - 1969. Dne 6. září 1969 jej pak biskup Karel Skoupý vysvětil na kněze v Olomouci, v katedrále sv. Václava. Následujícího dne slavil novokněz primiční Mši svatou v rodných Dřevohosticích.

Prvním působištěm P. Vrbíka v pastoraci byl Místek, kde byl v letech 1969 - 1976 kaplanem. V r. 1976 byl pak ustanoven kaplanem ve Vsetíně, kde působil čtyři roky. Během oprav vsetínského kostela chodil opravujícím pomáhat. Dle vzpomínek pamětníků pracoval v kněžském oblečení, a námitky spolupracovníků, že se zamaže, odmítal s tím, že tento šat není z práce vyloučen.

Roku 1980 byl ustanoven farářem v Dubu nad Moravou, a zde působil a do své smrti, kdy byl zabit vrahem, jemuž předtím poskytl pomoc. Stalo se tak 22. října r. 2002.

Zobrazeno 6437×

Komentáře

HelenaH

Vianney-díky za připomenutí:-) nesmíme zapomínat

Kostiik

Otec Cyrilek byl báječný kněz, také děkuji moc za připomenutí :)

mistr

Taky bych zapoměl na otce Vrbíka, který nás pěkně pohostil všechny biřmovance, všechna čest jeho památce. Obdivovál jsem ho jak dokázal v těch letech šplhat po věži - trámech.

doorbell

Vsetíňáci a sousedé děkují :)

Tofl

Podcast "Zloději životů"

Oblíbeného faráře našli před kostelem se sekerou v hlavě, vrah si sám řekl o doživotí
https://www.novinky.cz/clanek/podcasty-zlodeji-zivotu-oblibeneho-farare-objevili-pred-kostelem-se-sekerou-v-hlave-vrah-si-u-vyslechu-sam-rekl-o-dozivoti-40456403

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka