Pan skladatel

25. 10. 2010 12:14
Rubrika: Nezařazené | Štítky: osobnosti

jenž svým uměním tvořit zaujal už při studiu, se dožívá 75 let. Děkujme za dar života Zdeňka Pololáníka.


Vynikající skladatel a varhaník se narodil 25. 10. 1935 v Brně. Po studiích na brněnské konzervatoři, kde zaujal svým mimořádným talentem, pokračoval na JAMU, poté zůstal skladatelské činnosti věrný celý svůj život.

Z celkových 700 děl tvoří asi polovinu hudba filmová, televizní a scénická.

Při příležitosti jeho 70. narozenin byl po něm pojmenován Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka v České Třebové.

V současnosti žije se svou manželkou v Ostrovačicích u Brna, kde působí jako varhaník a ředitel kůru, od r. 1990 byl také varhaníkem v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla. Jeho pokračovateli jsou také jeho děti - dcera varhanice Jana Kubová - Pololáníková a syn dirigent a skladatel Petr Pololáník.

Nemusíme mít přehled o všech jeho dílech, přesto jeho skladatelskou činnost známe přinejmenším při zpěvu liturgických písní (např. Vyvolil si apoštoly, Před tvou tváří, Aleluja církev zpívá, Všichni jsme děti...).

Jeho skladby se dodnes hrají v mnoha zemích Evropy, ale také v Japonsku, Rusku, USA nebo na Novém Zélandu.

 

Zdroj:

wikipedie

www.mvf.cz

http://tisk.cirkev.cz

Zobrazeno 1748×

Komentáře

HelenaH

tenhle PAN SKLADATEL byl jednou v naší vesnici na zkoušce, když jsme cvičili jeho ordinárïm. Kromě toho, že to byl umělec, měli jsme možnost poznat, že on i jeho paní jsou nesmírně milí a skromní lidé. Kéž Vám Pán žehná, drahý pane Pololáníku

Asterix

Já mám taky Z. Pololáníka moc rád, znám i jeho ordinarium, které bohužel dodnes není moc známé, jen jedinkrát za celý život jsem natrefil na mši sv., při které bylo použito :(-

A píseň 525 je jedna z mých nejoblíbenějších, naprosto geniální :D

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka