Poklad nejen pro rodiče

26. 10. 2010 0:04
Rubrika: osobnosti

Takřka pohádkový dědeček, sen všech dětí i dospělých... Před 6 lety zemřel pan psycholog.

 


 

Prof. PhDr. Zdeněk Matějček, CSc. - rodák z Chlumce nad Cidlinou, kde se narodil v srpnu r. 1922. Možná právě proto, že byl jeho otec ředitel kladrubského hřebčína, i on zapojil do života zvířata: psi nebo také koně se stali terapeuty dětí, jimž zasvětil celý svůj život.

Po studiích češtiny a filozofie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se v důsledku událostí po r. 1948 rozhodl pro profesní dráhu psychologa. R. 1950 začal působit jako psycholog v Sociodiagnostickém ústavu, kde sledoval mj. vývoj dětí v kojeneckých ústavech a dětských domovech a hodnotil především funkci rodiny. Seznámil se tady s Josefem Langmeierem, společně pak vytvořili světové dílo o psychické deprivaci.

Od r. 1953 pracoval v Dětské psychiatrické ambulanci, potom jako odborný asistent v Institutu pro další vzdělávání lékařů a farmaceutů na katedře pediatrie ILF. Od počátku 70. let pak společně s Langmeierem přednášel na katedře psychologie FF UK.

Jeho publikace jsou známé nejen u nás, ale také v zahraničí. Největším úspěchem byla jeho kniha Psychická deprivace v dětství, která vyšla nejen v USA, ale současně také v Austrálii a Sovětském svazu.

Věnoval se také výzkumu dyslexie a byl významným spoluzakladatelem SOS dětských vesniček. Od r, 1991 působil jako výzkumný pracovník v Psychiatrickém centru Praha, od r. 1994 v dětském centru PAPRSEK v Praze.

Rozumět znamená pomáhat. To jsou slova, která pronesl na konci svého života. Zemřel 26. října 2004 v Praze. Muž, který uměl pohladit po duši nejen děti, ale často také jejich zoufalé rodiče.

Zde se můžete začíst do jeho publikací nebo si poslechnout nahrávky.

Další zdroje:

www.svetdetskefantazie.cz

www.novinky.cz

Zobrazeno 1519×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka