Svatá Marie Faustyna Kowalska

5. 10. 2010 0:04
Rubrika: svatí


… před 72 lety zemřela tato polská řeholnice a mystička.




Její vlastní jméno bylo Helena. Narodila se 25. 8. 1905 v Głogowci jako třetí z deseti dětí a vyrůstala v chudé rodině; její tatínek se živil jako tesař. Od sedmi let v ní rostla touha k následování Pána, četla se zapálením Životopisy svatých, a poté o tom vyprávěla všem blízkým.

Po skončení polsko-ruské války odjela 16 - ti letá Helena pracovat do Aleksandrówa u Łódži, aby alespoň trochu finančně rodinu podpořila. Poté znovu silně pocítila volání k zasvěcenému životu, ale rodiče jí odchod do kláštera nepovolili. Poslechla tedy, ale při jedné taneční zábavě, když viděla trpícího Krista, jak se jí ptá: „Jak dlouho tě mám snášet a jak dlouho mě budeš klamat?“ se nerozmýšlela a po opětovné výzvě odjela do Varšavy.

Tam po pár dnech našla klášter (Božího milosrdenství), který ji byl ochoten přijmout, ale matka představená jí poradila, aby rok pracovala, a vydělala si tak na výbavu a potom teprve přišla. Helena se tedy po roce vrátila a byla přijata mezi sestry. Hned na počátku jí zmítaly pochybnosti, ale Pán ji vedl… Po postulátu byla poslána do Krakova-Łagiewnik, kde měla obláčku a přijala jméno Marie Faustýna. Toho dne jí Pán ukázal, jak moc bude trpět – bylo to pro ni tak silné, že omdlela.

Na konci jara 1930 odešla do domu v Płocku, kde měla 22. února 1931 vidění… „Pána Ježíše oblečeného do bílých šatů. Jednu ruku měl pozdviženou k žehnání a druhá se dotýkala šatů na hrudi. Z poodhrnutých šatů na hrudi vycházely dva velké paprsky: jeden červený a druhý světlý. ...Po chvíli Ježíš řekl: ´Namaluj obraz podle toho, co vidíš, s nápisem: Ježíši, důvěřuji Ti. Toužím, aby byl tento obraz uctíván nejprve ve vaší kapli a na celém světě. Slibuji, že duše, která bude tento obraz uctívat, nezahyne.´“ (Deníček 47-48)

Sestra Faustyna pro nás byla tím, kdo měl znovu poukázat na sílu a krásu Božího milosrdenství. Nechme se tím i my dnes oslovit…

Pracovala nejčastěji jako kuchařka, zahradnice nebo vrátná. Vždy byla mírná, klidná, pokorná a plnila všechny své povinnosti. Její Deníček, který začala psát na příkaz svého zpovědníka a s dovolením představených čtyři roky před smrtí, ukazuje, jak hluboký a mystický vedla život. Ruku v ruce s její zbožností a větší odevzdaností šlo i utrpení. Sestra Faustyna onemocněla tuberkulózou plic a zažívacího ústrojí a jako dobrovolnou oběť za hříšníky přijímala také s úplnou odevzdaností do Boží vůle různá utrpení, aby takto poskytla pomoc duším ohroženým ztrátou spásy.

Ke svému Otci odešla ve 33 letech v Łagiewnikách.

Ve Slavkovicích u Žďáru nad Sázavou byl před třemi lety dostavěn kostel Božího milosrdenství a sv. sestry Faustyny. O správu tohoto poutního místa se starají bratři pallotini. Vřele doporučuji navštívit :-).


/Kikina/
Zdroj: http://catholica.cz/?id=4775 , http://www.slavkovice.cz/index.php
http://www.kmbm.cz/

 

Zobrazeno 2207×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka