Vladimír Menšík

9. 10. 2010 5:47
Rubrika: osobnosti

se narodil 9. 10. 1929 v Ivančicích u Brna.


Vladimír musel nejprve vystudovat průmyslovou školu a nastoupit do práce v Brněnských strojírnách. Na druhý pokus se mu podařilo dostat se na brněnskou JAMU a po absolutoriu dostal umístěnku do Vesnického divadla. Tam ho objevil E.F. Burian, který jej také angažoval. V jeho divadle Menšík dostal příležitost hrát, zpívat, tančit i recitovat. Poprvé stál před filmovou kamerou při natáčení snímku Velká příležitost a ještě několikrát účinkoval jako komparsista. Menšík odešel z divadla a podepsal smlouvu s Filmovým studiem Barrandov. Na divadelní jeviště se pak vracel jen ojediněle. Na přelomu 50. a 60. let se naplno rozjela jeho filmová kariéra. Hrál v rolích komického charakteru (barman ve filmu Limonádový Joe, policajt ve filmu Bílá paní), ale patří mu uznání i za role dramatické či tragikomické (mnich Bernard ve filmu Markéta Lazarová nebo Jořka Pyřk z filmu Všichni dobří rodáci). Hrál také ve Formanově filmu Lásky jedné plavovlásky. V sedmdesátých letech se objevoval převážně v komediích, kde mu byl častým hereckým partnerem Jiří Sovák. Zahrál si také v mnoha pohádkách (např. Tři oříšky pro Popelku, Jak se budí princezny, aj.) a seriálech (Chalupáři, Arabela, Návštěvníci, Žena za pultem). Poslední jeho filmovou rolí byla postava Honzíčka ve filmu Dobří holubi se vracejí.
Vladimír Menšík byl skvělým vypravěčem. On miloval publikum a publikum milovalo jeho. Televize jej proto často využívala jako konferenciéra a baviče. Asi se nedá vyjmenovat, v kolika pořadech účinkoval. Za zmínku stojí například povídkový cyklus Bakaláři. Ačkoli jej stále více brzdily zdravotní problémy, notně podpořené jeho náruživým kouřením a náklonností k alkoholu, hrál a vystupoval až do posledních sil.
Vladimír Menšík zemřel 29. 5. 1988 ve věku 59 let.

„Humor je vážná věc. Jakákoliv tvořivá práce se neobejde bez vnitřní pohody tvůrce. Radost a utrpení je možné v umění zúročit jenom tehdy, když je do hloubky zažité. Jsou sice v životě člověka události a situace nad jeho síly, ale častěji nás trápí a rozdrobují rozličné malichernosti, kterým připisujeme větší význam, než ve skutečnosti mají. Schopnost uchovat si vnitřní pohodu spočívá v tom, najít věcem pravé místo v žebříčku hodnot a věnovat se podstatnému.“ (V. Menšík, Stromeček mého veselého života)

Menšík, to je gejzír nápadů, uličnictví, legrací, sopka stále před výbuchem, nezcizitelný originál, sveřepý samorost, neovladatelný živel, neopakovatelný vypravěč...(Jiřina Bohdalová,jeho častá herecká partnerka)

Kompletní filmografii najdete na serveru česko-slovenské filmové datatbáze.

Poslechněte si a pobavte se s vynikajícím vypravěčem Vladimírem Menšíkem:

Vománkové víno, Menšíkoviny IV.

Zdroj:
http://zivotopis.osobnosti.cz/vladimir-mensik.php

http://www.ivancice.cz/rodak-mensik.php

Zobrazeno 1696×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka