Alice Masaryková

29. 11. 2010 0:04
Rubrika: osobnosti

se narodila 3. 5. 1879 ve Vídni.


Byla prvním dítětem T. G. Masaryka a jeho původem americké ženy Charlotty. Po absolvování gymnázia Minerva v Praze zahájila studium medicíny, po roce však přešla na filosofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze(zakončila studium v r. 1903). Ve studiích pokračovala na univerzitě v Lipsku a 1,5 roku v USA v Chicagu moderní metody sociální práce. Po návratu z USA působila jako středoškolská profesorka na lyceu v Českých Budějovicích a v Praze.
Za první světové války, když její otec emigroval, byla v roce 1915 zatčena a uvězněna ve Vídni, za pomoc při vlastizrádné činnosti otce jí dokonce hrozil trest smrti. Po 9 měsících byla na nátlak zejména amerického veřejného mínění z vězení propuštěna.
Po vzniku ČSR byla 2 roky poslankyní Národního shromáždění. Významně se podílela na činnosti organizací YMCA a YWCA, aktivně pracovala v protialkoholním hnutí. Byla spoluzakladatelkou sociologické sekce Svazu čs. studentstva a Sdružení akademicky vzdělaných žen. Stála u zrodu oslav Dne matek v Československu a je autorkou myšlenky Velikonočních mírů Červeného kříže, z nichž v roce 1948 vznikl Světový den Červeného kříže.
Po smrti matky vedla domácnost prezidenta T. G. Masaryka se všemi z toho vyplývajícími společenskými povinnostmi. Významně ovlivnila i přestavby Pražského hradu realizované jugoslávským architektem Jožo Plečnikem.  
Na počátku února 1919 založila se skupinou sociálních pracovníků Československý červený kříž a stala se jeho první předsedkyní. Tuto funkci zastávala téměř dvě desetiletí, až do prosince 1938.
Byla také uznávanou představitelkou mezinárodního hnutí Červeného kříže.
Druhou světovou válku prožila v emigraci nejprve ve Švýcarsku a Anglii a později až do konce války v USA. Zde jí byl mj. udělen čestný doktorát univerzity v Pittsburgu.
V září 1945 se spolu s bratrem Janem, ministrem zahraničních věcí, vrátila zpět do Československa. Spolupracovala zejména s Ústavem T. G. Masaryka, s jehož pomocí chtěla obnovit vydávaní Masarykova díla, živě se zajímala o obnovenou činnost ČSČK.   
Po tragické smrti bratra a převratu v únoru 1948 podruhé emigrovala do zahraničí a od roku 1950 se natrvalo usadila v USA. Občas vystupovala v i v rádiu Svobodná Evropa, setkávala se s Čechoslováky žijícími v Americe, psala své vzpomínky na dětství a mládí. Žila na Floridě. V roce 1959 po mozkové příhodě zcela oslepla. V roce 1966 se po zhoršení svého zdravotního stavu odebrala do českého domova pro seniory v Chicagu, kde 29. 11. 1966 ve věku 87 let zemřela. Byla pohřbena v Masarykově mauzoleu v Chicagu.
V roce 1994 se Český červený kříž ve spolupráci s několika dalšími organizacemi a institucemi postaral o převoz ostatků své zakladatelky a první předsedkyně dr. Alice Masarykové z USA do ČR. Dne 14. 9. 1994 byla pohřbena do rodinné hrobky Masarykových v Lánech.

Zdroj: http://www.cck-cr.cz/cz/facs/tzpr.php?idz=3

Zobrazeno 1763×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka