De stercore erigens pauperem

2. 11. 2010 0:03
Rubrika: osobnosti

Dnes si připomínáme 388. výročí úmrtí strahovského opata, pražského arcibiskupa, a velmistra Řádu křižovníků s červenou hvězdou - Jana Lohelia.

 


 

Jan Lohelius se narodil v chudé rodině v Chebu r. 1549. Ve svých patnácti letech se stal podkoním v premonstrátské kanonii v Teplé. Zde se jej ujal místní opat Mauskönig, vzal jej do služby k sobě, a umožnil mu studia. Jan vedle toho působil v opatském kostele v Teplé coby varhaník. V r. 1573 byl přijat do premonstrátského řádu, a o tři roky později byl vysvěcen na kněze. Záhy se v Teplé stal podpřevorem, a věnoval se také kazatelské službě. Svým kázáním přispěl k tomu, že řada protestantů se vrátila do katolické církve.

Ještě v roce svého kněžského svěcení (1576) byl poslán do Prahy na Strahov, kde měl vykonávat úřad převora (v klášteře tehdy žili pouze dva řeholníci). Narazil však na řadu překážek, které mu kladl do cesty tehdejší, císařem již sesazený, strahovský opat. Vrátil se proto do Teplé. Titul převora mu byl již ale ponechán, a v r. 1583 byl zvolen strahovským opatem. Do opatského znaku si zvolil heslo De strecore erigens pauperem (Ze smetiště povyšuje chudého).

Hlavní Loheliovou starostí jako opata byla formace řeholníků. Z kláštera ve Steinfeldu si vyžádal několik bratří, kteří byli posláni na Strahov. Lohelius se také stal generálním vikářem premonstrátského řádu ve východní Evropě. Z titulu této funkce vizitoval kláštery, a třebas i přes odpor řeholníků v nich zaváděl potřebné reformy.Proto je nazýván také jako druhý zakladatel Strahova, či dokonce celého premonstrátského řádu v Čechách a okolních zemích.  Strahovským opatem zůstal i poté, co se r. 1602 stal sufragánním (světícím) biskupem pražským.Tehdejší pražský arcibiskup, Karel z Lamberka, byl však těžce nemocen, a tak Lohelius arcidiecézi vpodstatě řídil místo něho.

Arcibiskup Karel z Lamberka zemřel 18. září 1612, Lohelius byl tehdy již arcibiskupem koadjutorem (biskup s právem nástupnictví po smrti předchůdce), a tak automaticky nastoupil na jeho místo, jako 12. arcibiskup pražský. Strahovským opatem se místo něj stal Kašpar z Questenberka, pozdější iniciátor přenesení ostatků sv. Norberta do Strahovského kláštera.

Jako arcibiskup je Jan Lohelius znám svými rekatolizačními snahami. V době stavovského povstání (1618-1620) byl nucen pobývat v exilu ve Vídni. V roce 1620 se vrátil do Prahy, a opět začal s reformami tam, kde jich bylo potřeba. Zemřel 2. listopadu roku 1622. Svými reformami v rámci premonstrátského řádu si zasluhuje, aby byl počítán mezi světce tohoto řádu.

Zdroje:

- http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Lohelius

- http://www.klasterdoksany.cz/osobnosti.htm

Zobrazeno 1483×

Komentáře

Adalberto

A jak přišel k velmistrovství u křížovníků?

Vianney

Tehdy to automaticky z nějakýho důvodu suplovali pr. arcibiskupové, pokud je mi známo.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka