J. M. Jindřich Bernhard Thebes O.Cist.

4. 11. 2010 10:10
Rubrika: osobnosti

Dnes by se dožil 85 let 47. opat kláštera cisterciáků v Oseku u Duchcova, Jindřich Bernhard Thebes.


Jindřich Thebes pocházel z Wickerhausenu, kde se narodil 4. listopadu 1928. Po vystudování gymnázia byl povolán na vojnu k námořnictvu. Po válce se vyučil zedníkem. Posléze studoval v Mohuči. V této době se setkal s cisterciáky, vyhnanými z kláštera ve Vyšším Brodě (jižní Čechy). Jindřich Thebes tehdy vstoupil do opatství Marienstatt, s řeholním jménem Bernhard, přičemž jeho řeholní sliby byly určeny pro vyšebrodský klášter. V roce 1957 sliby složil, a tyto byly v době pozdější přepsány na severočeský klášter Osek.

V roce 1960 složil maturitu, a spolupracoval na adaptacích ruiny zámku v Langwadenu. Tento zámek byl adaptován na klášter pro cisterciácký konvent z Oseka, který, jakožto původem německý, byl po r. 1945 odsunut z Československa. V roce 1965 přijal Jindřich Bernhard Thebes kněžské svěcení. Z Langwadenského kláštera se díky němu stalo místo, kde se dostávalo pomoci lidem na okraji společnosti.V roce 1975 se stal langwadenským převorem.

Po roce 1989 se řeholníci mohli vracet do svých klášterů. Jindřich Bernhard Thebes byl 14. července 1990 zvolen oseckým opatem, a od 21. března 1991 začal v oseckém klášteře skutečně žít. Během 90. let zde žila malá komunita. Ta se postupně měnila, až od r. 2007 žili v Oseku stabilně dva cisterciáci - P. J. B. Thebes, a P. Charbel Schubert. V rozlehlém klášterním areálu, jako jakési pokračování toho, s čím se začalo v Langwadenu, žilo zde také několik tzv. bezdomovců.

Opat Bernhard měl také podíl na obnově poutního místa v Mariánských Radčicích. Začal ale mít také zdravotní problémy (měl rakovinu), a na jaře 2008 se musel ze zdravotních důvodů odstěhovat do pečovatelského domu v Goppeln v Sasku, v klášteře žil až do září r. 2008 P. Schubert, který byl poté přemístěn jinam. Opat se stále, dle svých možností, účastníval setkávání oblátů oseckého kláštera, a v Oseku také prožil oslavy 800 let od vysvěcení opatského kostela (oslavy proběhly v r. 2009). Zemřel v Goppelnu 27. března 2010, a 7. dubna téhož roku byl pohřben do opatské hrobky v oseckém klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Kdo rozumí německy, může se podívat na krátký snímek o oseckém klášteře s opatem Thebesem.

Zobrazeno 1732×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka