Jan Blahoslav zemřel 24. 11. 1571

24. 11. 2010 0:04
Rubrika: osobnosti

se narodil  v Přerově 20. února 1523 v měšťanské rodině. Jeho rodiče se hlásili k hlásili k Jednotě bratrské. Studoval u nás i v zahraničí. V Německu osobně poznal Martina Luthera.

Po návratu do Čech pracoval pro Jednotu bratrskou v Mladé Boleslavi. Roku 1557 byl zvolen biskupem a působil v Ivančicích až do své smrti. Měl na starosti archiv a dějiny Jednoty bratrské.

Protože měl sám velmi dobré vzdělání, chtěl je dopřát i lidem ze své církve, i přes odpor některých lidí usiloval o vzdělávání a také kulturní úroveň Jednoty. Sám publikoval v latině i v češtině. Psal o teorii i praxi zpěvu - "Musica" vydaná r. 1558, o způsobu, jak kázat - "Vady kazatelů" z r. 1571 i o pravopisu - "Gramatika česká" - 1571. Sestavil Šamotulský kancionál, později upravené vydání se tisklo přímo v Ivančicích a dostalo název Ivančiský kancionál.

Roku 1564 přeložil také Nový zákon, což vedlo k tomu, že další překladatelé Jedoty bratrské přeložili také Starý zákon. Celá přeložená Bible byla pak poprvé vytišněna v Kralicích na Moravě a tak vznikla BIBLE KRALICKÁ.

Dodnes je v Kralicích (cca 40 km od Brna) památník na původní tiskárnu. Míří tam mnoho školních dětí (nejen), aby si prohlédli, jak náročná práce to kdysi byla. I já byla kdysi mezi nimi a obdivovala trpělivost tehdejších sazečů, kteří skládali text písmenko po písmenku vedle sebe.

Podle: www.cesky-jazyk.cz/zivotopisy/

/růžetrnitá/

Zobrazeno 1623×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka