Klášter Emauzy

21. 11. 2010 0:04
Rubrika: události

Dne 21.11. si připomínáme den založení kláštera Emauzy (Praha), kterému se také říká klášter "Na Slovanech".

 


 

Jeho zakládající listinu podepsal (1347) Karel IV. a k založení pozval mnichy z území dnešní bývalé Jugoslávie. V klášteře měla být slavena slovanská liturgie - měl tak navazovat na tradici Velké Moravy a kláštera na Sázavě, který založil sv. Prokop. Za doby husitských válek se Emauzy přiklonily ke straně "pod obojí", a tak klášter nebyl zničen. V 16. století se opět připojil ke straně katolické, zbylí "kališníci" odešli do kláštera u sv. Mikuláše na Malé Straně. Do kláštera přišli katoličtí mniši z Monserrat - odtud také úcta k P. M. Monserratské v Emauzích.

V 17. století byl střediskem vzdělanosti, v 19. století však upadal a koncem 19. století byl obnoven příchodem mnichů z Beuron (Německo). Opatství se pak stalo centrem "Beuronské kultury" V Českých zemích - některé malby zůstaly dodnes dochovány. V r. 1941 byl přepaden gestapem, opat a ještě jeden mnich byli odvezeni do Dachau, kde také zemřeli. Během konce 2. světové války byl klášter zasažen při spojeneckém náletu a utrpěl škody. Věže kostela byly obnoveny v 50. letech 20. století, kostel byl po obnově posvěcen v r. 2003.

Klášter byl poprvé vysvěcen na velikonoční pondělí (čte se evangelium o učednících, kteří šli do Emauz), a proto se mu také začalo říkat Emauzy.

V 50. letech byl, stejně jako jiné kláštery, zestátněn a stal se sídlem Akademie věd. Řeholníci byli vyhnáni (stejně jako za 2. světové války), později část komunity žila v exilu v Italské Norcii, odkud se v 90. letech vrátili.

20.11.2010 si během slavnostní bohoslužby připomínáme 20. výročí navrácení kláštera benediktinskému řádu.

Více informací na http://www.emauzy.cz/cz/index.php
http://www.brevnov.cz/CS/1benediktini.php
http://cs.wikipedia.org/wiki/Emauzsk%C3%BD_kl%C3%A1%C5%A1ter

/JanaMlada/

Zobrazeno 1786×

Komentáře

tina

Tak jsi mě předběhla. Chtěla jsem napsat příspěvek na stejné téma :-)
Díky!

tina

Pan arcipat Edmund připomněl také P. Cyrila, tak jenom na doplnění příspěvek o něm zde na Signálech:
http://emauzy-osb.signaly.cz/1010/p-cyril-stavel-osb-29

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka